Hlavní obsah

„Necítím z vás úctu a respekt.“ Matka oběti z fakulty grilovala Rakušana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emotivní chvíle nabídlo mimořádné jednání sněmovního bezpečnostního výboru, který ve středu nedoporučil vznik vyšetřovací komise k tragické prosincové střelbě na filozofické fakultě. Blízcí obětí zde pokládali dotazy přítomným politikům i zástupcům policie. Například matka zastřelené studentky vyčetla ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) nedostatek empatie k pozůstalým i to, jak téměř ihned po tragédii hájil zasahující policisty. „Spousta dětí mohla být zachráněna,“ prohlásila žena.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Pietní místo před budovou filozofické fakulty

Článek

„Nevrátila se domů spousta dětí a vy jste řekl, že vše proběhlo v pořádku. Spousta dětí mohla být zachráněna. Od té doby jsem neznamenala, že byste změnil názor, že bych z vás cítila nějakou úctu a respekt,“ řekla na výboru Lenka Šimůnková, matka na fakultě zastřelené dvacetileté studentky Elišky.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který byl na místě hrůzného útoku pár desítek minut po tragédii a následně v médiích hájil zásah policistů, se vůči jejím slovům ohradil.

„Nikdy jsem nesrovnával to, co jsem prožil já, s hrůzou, kterou jste prožili vy. Byl jsem první, kdo veřejně, protože jsem na tom místě byl, vyslovoval upřímnou soustrast, která nikdy předtím nebyla tak upřímná jako v tomhle případě. Jsem otec, mám děti a neuměl jsem si takovou hrůzu představit. Je mi to líto, že mi tohle říkáte, protože to není pravda. Musím se ohradit proti tomu, že bych nevyjádřil žádnou účast,“ reagoval Rakušan.

Pozůstalí komisi nechtějí

Postupně na čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru, který řeší případné zřízení vyšetřovací komise, promluvili i další zástupci obětí a zraněných během útoku.

Vraha z fakulty policie lokalizovala doslova za rohem, za dvacet minut střílel

Krimi

Muž, jehož dcera se osudný den z fakulty nevrátila, a nepřál si být jmenován, prohlásil, že většina pozůstalých si nepřeje zřízení komise. „Setkali jsme se jako pozůstalí a většina řekla, že si tu vyšetřovací komisi nepřeje. Někteří z nás si myslí, že poslanecká vyšetřovací komise je politická komise. Pravdy se nebojíme, ale bojíme se toho, aby za pravdu nebylo vydáváno něco, co tak nebylo nebo co pravda není. To by mohlo ublížit,“ uvedl muž.

Podle něj chtějí komisi nyní zřídit ti poslanci, kteří nevěří policii a vyšetřování. „Buď ti poslanci a priori už dopředu nevěří vyšetřování, anebo vyšetřování věří a počkají si na jeho závěry a teprve potom se rozhodnou, zda tu komisi budou chtít. Za mě a moji rodinu: Čím méně bude mediálních výstupů, tím líp to bude moje rodina snášet,“ dodal.

Další ze zúčastněných, bratr jedné z obětí, se dotazoval, proč policie nezajistila hlavní budovu na Palachově náměstí stejně jako budovu v Celetné. Podle něj policie situaci podcenila. „Osm set metrů metrů vedle sebe jsou dvě budovy. V Celetné je kompletně zajištěna budova, že tam nepronikne ani myš, a vedle přijdou dva policajti, namátkou ukážou vrátnému fotku, zda někoho neviděl, a odejdou. Proč jste nezajistili tu druhou budovu? Proč jste neudělali nějaký humbuk a neřekli: Vypadněte všichni ven?“ tázal se přítomných zástupců policie. Ten se naopak vyslovil pro vznik komise.

Výbor vznik komise nepodpořil

Zřízení sněmovní vyšetřovací komise požadovalo opoziční hnutí ANO, přičemž jednou ze zraněných na fakultě byla dcera poslance a manažera tohoto hnutí Jana Richtera. Návrh podpořila pouze šestice zástupců ANO a poslanec Radek Koten z SPD. Celkem hlasovalo 16 přítomných členů, koaliční poslanci se buďto zdrželi, nebo byli proti.

Přijato ale bylo usnesení, že výbor vzal na vědomí informace o aktuálním průběhu prověřování, výbor podporuje řádné a úplné vyšetření tragických událostí na fakultě a podporuje co nejširší informování veřejnosti v co nejkratším čase.

Předseda výboru Pavel Žáček (ODS), ale ani Rakušan nevyloučili, že by komise mohla vzniknout poté, co bude ukončeno vyšetřování a budou zveřejněny závěry.

„Všichni chceme odpovědi, jen bychom neměli vyjadřovat nedůvěru orgánům činným v trestním řízením, abychom neprolomili vyšetřování a aby se do toho nedostala politika a pod tím tlakem se něco neuspěchalo – výsledek by byl pak třeba méně kvalitní,“ apeloval na členy výboru Žáček.

„Pojďme to udělat řádně, nejdřív počkat na vyšetřování – a potom jsem připraven vést politickou diskusi a v rámci nějakého společenského přesahu dávat otázky navíc,“ řekl Rakušan.

Vyšetřování by mohlo skončit do léta

Tragická střelba na pražské filozofické fakultě se odehrála vloni 21. prosince. Čtyřiadvacetiletý student David K. tehdy zabil 14 lidí z řad studentů i pedagogů, následně i sebe, a zranil více než dvě desítky dalších. Po hrůzném činu vyšlo najevo, že stejný pachatel měl na svědomí i dvojnásobnou vraždu v pražském Klánovickém lese v polovině prosince i vraždu otce, který byl nalezen mrtev v jejich domě v Hostouni nedaleko Prahy.

Od té doby probíhá prověřování. Skončit by mohlo do léta, dozorující státní zástupkyně Jana Murínová ale upozornila, že lhůta může být prodloužena. Nicméně podle ní aktuálně nedochází k žádným průtahům, ačkoliv se čeká na několik znaleckých posudků, kdy znalci požádali o prodloužení lhůty.

Tragédie na fakultě měla extrémní dopad až na 9000 lidí

Domácí

„V tuto chvíli jsou hotové pitvy a znalecké posudky ve vztahu k zemřelým poškozeným. Byly vyžádány desítky posudků z oboru soudního lékařství za účelem posouzení poranění přeživších, ty jsou zpracovány asi z poloviny,“ upřesnila Murínová.

Na posudcích pracuje zhruba desítka znalců, práci jim ztěžuje a natahuje dle žalobkyně komunikace s nemocnicemi v případě zraněných, kteří byli v průběhu hospitalizace převáženi mezi různými zdravotnickými zařízeními. Vše tedy závisí na zkompletování zdravotnické dokumentace.

Střelec nebyl duševně nemocný, vyplývá z posudků

Do konce května by ale dle Murínové měl být hotový psychologický profil střelce, následně je policie připravena jej zveřejnit. Tudíž motiv by mohl být znám brzy. Už nyní z něj ale vyplynul závěr, že střelec nebyl duševně nemocný, jak se ve veřejném prostoru spekuluje.

„Lze jednoznačně vyloučit chorobný motiv na straně pachatele. Nebyl postižen duševní poruchou. Jsou předvoláni spolužáci, kamarádi, svědci. Jdeme hluboko do jeho života,“ sdělila Murínová členům Výboru pro bezpečnost.

Murínová zároveň potvrdila informace pohybující se ve veřejném prostoru, že střelec se v minulosti léčil na psychiatrii. To ale podle ní neznamená, že byl duševně nemocný.

„Ne každý pacient psychiatrické ordinace je duševně nemocný. Spousta lidí vyhledává pomoc psychiatrů a psychologů v různých zátěžových situacích svého života. Neznamená to, že je to nějaké stigma. Informace, kde se léčil a kdo ho léčil, jsou tedy absolutně bezpředmětné, protože v tom nehrají roli. Nejde o to, že by lékaři něco zanedbali nebo že to mělo nějaký vliv na jeho následné jednání,“ vysvětlila žalobkyně.

ANO požaduje vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

Domácí

Reklama

Související témata:
Bezpečnostní výbor

Výběr článků

Načítám