Hlavní obsah

Ulice Kábulu nejprve zachvátila hysterie, pak se všichni před Tálibánem schovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Neděli, tedy den, kdy se do Kábulu dostal Tálibán, prožili jeho obyvatelé jako na horské dráze, píše server týdeníku Focus. Po zoufale hektickém ránu, kdy se lidé snažili přeplněnými ulicemi dostat domů či naopak ven z města, vypadala metropole navečer jako město duchů, kde by bylo slyšet pomyslné spadnutí špendlíku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V afghánském hlavním městě se zastavila přetížená dopravaVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co se rozšířila zpráva, že na západním okraji města jsou tálibánci, se tisíce lidí snažily dostat co nejrychleji domů. Ulice byly ucpané, lidi zachvácení panikou a strachem bojovali o každou minutu.

Mezi nimi byl i Niksad Salahuddin. Domů dorazil zalitý potem a hned se vrhl k zásuvkám svého psacího stolu. Vyzbrojen nůžkami stříhal a trhal dokumenty. Byly mezi nimi doporučující dopisy, vízové podklady, občanské průkazy, smlouvy a další papíry. Je přesvědčen, že kdyby je nalezl Tálibán, stály by ho život. „Mám strašný strach. Musím všechno zničit,“ řekl. Podobně jednají i další lidé. Dokonce i popel ze spálených papírů odnáší jeho žena z domu.

Afghánci se zoufale snaží dostat do letadel, na kábulském letišti vypukla panika

Svět

Další lidé vzali útokem banky, aby si vybrali své úspory. Bojovali mezi sebou o místo ve frontách, dokonce se muselo střílet, aby se panika zklidnila. Lidé začali strhávat billboardy, na nichž jsou zobrazeny elegantně oblečené a upravené ženy. Majitelé kadeřnictví a kosmetických salónů likvidovali vývěsní štíty a reklamy. Lidé z aut seškrabávali nálepky s portrétem Ahmada Šáha Masúda, legendárního bojovníka proti Tálibánu. Malíři zamalovávali reklamy, na nichž byly zobrazeny ženy nebo se propagovali hudebníci.

USA dokončily evakuaci ambasády v Kábulu, na letišti se střílelo

Amerika

„V jednu chvíli to bylo děsivé. Každý se snažil někam dostat, ucpané bylo úplně všechno. Lidé se snažili dostat domů, mezi tím se potulovali vyděšení uprchlíci z měst, která Tálibán ovládl před Kábulem, a do toho všeho kolony bezpečnostních sil,“ popsal Salahuddin. Každou chvíli zazněl odkudsi výstřel, pak lidé prchali všemi směry. Strach je ochromil už jen při pohledu na někoho, kdo měl černý turban, ti totiž často nosí příslušníci Tálibánu.

Foto: Reuters

Situace v ulicích Kábulu.

Každou chvíli přelétával extrémně nízko nad kábulskými střechami vrtulníky. Hluk a vibrace skla situaci rozhodně neuklidnily, dodal Salahuddin.

Válka v Afghánistánu skončila, oznámil Tálibán

Svět

V pozdním nedělním odpoledni se pak ulice úplně vylidnily, všichni byli doma.  „Na ulici nebylo ani živáčka,“ řekl Farsad Hussejni, který žije v centru města. Všechny obchody se zavřely a zabednily, trhovci zmizeli. Všichni se doma zabarikádovali a čekají, co bude dál. „Proklínají bezpečnostní síly, které Tálibánu nekladly žádný odpor. Nadávají Američanům, že neuspěli. A nadávají prezidentovi Ghánímu, který uprchl,“ popsal Hussejni.

Reklama

Výběr článků

Načítám