Hlavní obsah

Australan s rakovinou si musel zaplatit operaci za 17 000 dolarů. Neměl koronavirus

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shane Such z Queenslandu si byl nucen za 17 tisíc australských dolarů (267 tisíc korun) zaplatit operaci v soukromém zařízení, protože pro veřejný systém nebyl za koronavirové krize akutním případem. Diagnostikovali mu přitom rakovinu ledvin v prvním stadiu a podle stanice 7news mu mohlo zbývat jen pět let života. Zákrok tedy podstoupil, dostal se však do nečekaných finančních potíží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Operace byla nutná, aby se rakovina nerozšířila dále do Suchova těla. Původně byla plánovaná na březen v nemocnici v Brisbane. Jenže po masivnějším propuknutí koronavirové pandemie byl zákrok nejprve odložen na další měsíc a nakonec zrušen.

Systém je rozbitý.
pacient s rakovinou Shane Such

Jelikož měl strach o život, obrátil se pacient na soukromý zdravotní systém. „Kdo chce žít s rakovinou ve svém těle tři nebo šest měsíců?” poznamenal.

O přístup k penězům měl požádat předem

Minulý týden Such operaci podstoupil a pomocí své kreditní karty za ni zaplatil oněch 17 tisíc dolarů. Očekával, že pak získá za těchto mimořádných okolností přístup ke své takzvané nadpenzi, aby se vypořádal se vzniklým dluhem na svém účtu a mohl normálně fungovat dále.

S manželkou totiž podle listu The Daily Mail navíc kvůli SARS-CoV-2 přišli o práci.

Nemohl manželku doprovodit na chemoterapii. Tak čekal pod okny s obřím vzkazem

Koktejl

Jenže důchodové spoření, jehož vybráním by se mu finance vrátily, si vzdor svému očekávání vybrat nemůže. Tamní daňový úřad Australian Taxation Office totiž nepovoluje proplacení faktury, která už byla uhrazena. A tím pádem nechce povolit, aby finanční společnost BUSSQ, u které má Such penzijní fond, danou operaci uhradila.

Kdyby to předem nezaplatil, tak by mu peníze dali, když to ale zaplatil, tak má smůlu.

On se teď zlobí, že netušil, že když zákrok zaplatí dopředu, tak mu ty peníze nebudou moci vrátit, protože de facto už formálně zaplacenou operaci má, nemocnici nic nedluží a tudíž ty peníze „nepotřebuje” a nemá „finanční potíže”. Se skutečností, že si celou zdravotní péči uhradí nevratně sám, rozhodně nepočítal. Kdyby nezaplatil za operaci předem, peníze by mu byly uvolněny, takto má ale smůlu.

„Nemohu si pomoci, ale ty peníze jsou moje. Nechtěl jsem je pro sebe, ale na placení účtů,” tvrdí naštvaný Such. Jeho manželka podle 7news dodala, že v životě neslyšela, že by se to mělo dělat takto a posílat úřadům nezaplacené faktury. „Systém je rozbitý,” dodal Such.

Australané vyvíjejí testy pro nakažené. Mají určit průběh nemoci

Koronavirus

Poslanec Josh Frydenberg, který vykonává funkci tzv. Pokladníka Austrálie, slíbil, že se na Suchův případ podívá. „Vypadá to jako opravdu špatné rozhodnutí pro někoho, kdo přitom potřebuje podporu,” řekl.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Nové přístroje zkrátí léčbu rakoviny

Od února jsou pacienti, kteří podstupují ve FN Motol v Praze v rámci své onkologické léčby radioterapii, ozařováni moderním přístrojovým vybavením. Přístroje...

Výběr článků

Načítám