Hlavní obsah

Vojáci našli ve španělských domovech pro seniory opuštěné i mrtvé lidi

Z domovů důchodců v Evropě a Severní Americe unikají otřesné zprávy o situaci seniorů v době koronaviru. Podle statistik je u lidí nad 70 let při nákaze vyšší riziko komplikací a úmrtí. Ještě zranitelnější jsou lidé starší 85 let. Jak píše britský The Guardian, množí se obvinění ze špatného zacházení se seniory, tak i výzvy k vyšetření těchto případů.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Maria Perez Gomezová se s nemocí léčí doma v Barceloně. Převoz do nemocnice odmítla.

Článek

Vojáci vyslaní do španělských domovů, aby pomohli s desinfekcí, našli na místě opuštěné i mrtvé. Od 8. března zemřelo v pečovatelských domovech v oblasti Madridu 4260 lidí s koronavirem.

Ve Francii připadá na lidi z těchto zařízení téměř třetina úmrtí. Zemřelo v nich přes 3200 lidí, jen v Paříži jich bylo 172. Z 2300 domovů důchodců hlásí nejméně jednoho nakaženého. V domově v Mougins u Cannes zemřela třetina, respektive 31, obyvatel domova a nakazilo se tam i 14 z 50 členů personálu. Rodina jednoho z mrtvých klientů podala trestní oznámení na neznámého pachatele za ohrožení života.

Francie mrtvé v domovech ani nepočítala

Bývalá ministryně pro záležitosti žen Monique Pelletierová poukázala na to, že Francie původně nezahrnovala mrtvé v domovech do státní statistiky o koronaviru a uváděla jen ty, kteří zemřeli v nemocnicích. "A pak jsme se dozvěděli, že v domovech zemřelo přes 3000 lidí," uvedla.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Josefa Ribasová, která trpí stařeckou demencí sleduje z postele svého muže a zdravotnici. Oba se bojí, aby se rodina virem nenakazila.

V některých zařízeních podle ní klienty zavřeli do pokojů na šest týdnů. Tito lidé neviděli nikoho jiného než personál, protože návštěvy jsou zakázány.

V Itálii vyvolal mimořádně vysoký počet úmrtí v této skupině lidí volání po parlamentním vyšetřování. Podle statistiky tam od 1. února v domovech důchodců zemřelo přes 3850 lidí. Koronavirus byl prokázán u 133 z nich a 1310 z těchto mrtvých mělo symptomy podobné těm při onemocnění covid-19. Hlavní epidemiolog státního zdravotního ústavu Giovanni Rezza považuje tyto údaje za podhodnocené, protože se v domovech málo testovalo.

Případy připadají hlavně na Lombardii, která je epidemií nejvíce zasažena. Prokuratura vyšetřuje případ pečovatelského domu v Miláně, kde v prvním dubnovém týdnu zemřelo 27 lidí. Lombardské nemocnice jsou přetížené a domovy důchodů dostaly minimum pokynů, jak postupovat. Příbuzní lidí zemřelých v milánském domově chtějí, aby se našlo řešení.

Itálie má zřejmě obětí koronaviru mnohem víc, netestuje všechny mrtvé

Koronavirus

"Nemám zájem nikoho obviňovat. Chci vědět, co se dělá, aby se to vyřešilo," řekla Giorgia Memoová, která má v tomto domově matku. Na patře, kde bydlí, je 25 lidí a 18 z nich má horečku. Matka Memoové začíná být velmi slabá. "Neviděla jsem ji měsíc. Před deseti dny řekli, že všechny otestují. Ale kde jsou ty testy? Udělá se něco, až všichni zemřou?" ptá se Memoová. Personál prý pracuje 12 hodin denně a i při večerním telefonátu zodpoví dotazy na stav příbuzného.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Obyvatelka města San Vicente de La Sonsierra na severu Španělska

V Německu šetří zabití z nedbalosti

Také v pečovatelských domovech v Německu už zemřelo několik set lidí. Zatím nejhorší případ je popsán z Wolfsburgu, kde zemřelo 29 ze 160 rezidentů. Nakazilo se tam 74 lidí a prokuratura se zabývá obviněním ze zabití z nedbalosti.

Šéfka německého Červeného kříže Gerda Hasselfeldtová situaci v pečovatelských domech označila za krajně znepokojivou. "Pokud v příštích týdnech nebudeme opatrní, budou muset nemocnice přijmout mnoho pacientů z pečovatelských domů," řekla.

V Madridu na covid-19 zemřeli dva členové personálu domovů pro staré lidi a 400 se jich nakazilo. Elvira Santosová, která předsedá svazu ošetřovatelů, řekla, že se konečně a k úlevě členů svazu dostávají podmínky panující v domovech důchodů na světlo. "Zveřejňují to média a vláda něco dělá, testuje a lidé se cítí trochu lépe. Ale pořád chybí ochranné pomůcky, o které je veliký zájem a které jsou velmi drahé," řekla Santosová. Nedostatek tohoto vybavení i desinfekčního materiálu se týká i domovů v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám