Hlavní obsah

Velké slevy, dovoz domů. Restaurace se zbavují zásob

Zákaz podávat jídla ve svých provozovnách, který platí od sobotního rána, mnoho restaurací vyřešilo tím, že začaly vydávat jídla s sebou nebo je rozvážet zákazníkům až domů. Někde měli výraznou slevu, aby se zbavili navařených jídel.

Restaurace musely zavřít, fungují alespoň výdejní okénkaVideo: Novinky

 
Článek

Hospůdka Ostravarna U Jubilejní v ostravské Hrabůvce lákala na Facebooku lidi i na dárek k jídlu. „Při objednávce tří jídel najednou od nás dostanete dva litry piva v plastové lahvi zdarma. Jídlo můžete objednávat na našem telefonním čísle a pak si ho osobně vyzvednout nebo nás najdete i na službě Dáme jídlo. Pivo až do vyprodání zásob za 20 korun.“

„Je to jízda, vláda nás zavřela, ale my se nevzdáváme. Objednané jídlo vám budeme vydávat přes náš obchod. Vše na zavolání. Lidi, držte se, a i tak si prostě pochutnejte,“ psali zase na svém profilu majitelé třineckého bistra Pochutnej si.

Koronavirus v peněženkách: Zdraží ovoce a léky, zlevní pražské byty a čínské restaurace

Koronavirus

V neděli se některé restaurace rozhodly zbavit zásob piva tím, že nabízely přes okno točené pivo zdarma či za dobrovolný příspěvek. Cenu piva si tak někde lidé určovali sami.

Výdej na parkovišti

Restaurace Zlatá růže v Boskovicích nabízí rozvoz jídla i při běžných dnech, rozvážka tak funguje dál i po vládních omezeních. „Vaříme dál, zavřeli jsme restauraci a fungujeme jen na dovoz. Do objektu si nikoho nepouštíme, když si pro jídlo chce někdo přijet sám, dostane ho venku na parkovišti,“ řekl Právu majitel restaurace Tomáš Kostík.

I při rozvážce se snaží, aby kurýr nevcházel třeba do bytového domu, ale aby jídlo předal venku na ulici. „Snažíme se kontakt minimalizovat, takže preferujeme i bezhotovostní platbu, vozíme si s sebou terminál. Zatím ale bereme i hotovost, pokud na ní lidé trvají,“ popsal Kostík.

V Českých Budějovicích zavřela většina podniků v centru města. Lidé si ale ještě v sobotu dopoledne mohli koupit s padesátiprocentní slevou pečivo v Dékáčku na rohu náměstí Přemysla Otakara II., kde narychlo vyprodávali zásoby.

Některé podniky, jako například Café Datel, otevřely okýnko, přes které se prodávala káva, dorty a pivo s sebou. „Od 13 hodin otevírá okno nový McDatel s sebou,“ informovala kavárna zákazníky na internetu. Ti tam dostali nabízené dobroty už před jednou hodinou odpoledne.

Přehledně: Co vláda zakázala a povolila spolu s omezením volného pohybu osob

Koronavirus

Švejk Restaurant U Pětatřicátníků nedaleko náměstí Republiky v Plzni zavedl prodej z food trucku. „Jídlo s sebou prodáváme s desetiprocentní slevou,“ řekla obsluha. Obě restaurace Point u Boleveckého rybníka zavedly prodej přes okénko.

Maso zmrazí

V Tursku na Praze-západ je vyhlášená cukrárna Mlsárnička. V sobotu fungovala na výdej přes okénko, zákazníky vůbec dovnitř nepouští. Jak budou majitelé situaci řešit v dalších dnech, zatím neví.

„Ráno mě vzbudil šéf, že jsou zavřené restaurace, takže jsem sem jela. Co se dá zamrazit, se zamrazí, co zbude, protože šéf má hostely, rozvezeme tam anebo si to rozebereme my. Nebudeme vyhazovat jídlo,“ přiblížila situaci Právu provozní Švejk Restaurantu U Karla na Novém Městě v Praze Kateřina Novotná. Řešit, co s hotovými jídly, nemusí, neboť kuchyně nic dopředu nechystala.

Jídlo nedojde. Všeho je dost, tvrdí potravinářská komora

Koronavirus

V Libereckém kraji podle všeho všechny restaurace zavřely. Výdej jídla s sebou v sobotu nenabízely. „Momentálně o tom neuvažujeme. Máme zavřeno úplně,“ uvedli například v liberecké Potrefené huse.

Úplně zavřená je také restaurace i bistro v budově hotelu a vysílače na Ještědu. „Plníme pokyn vlády vyhlášený dnes ráno. Vařit budeme jen pro hosty hotelu, o které se postaráme,“ uvedla společnost Ještěd, která hotel a restauraci v budově vysílače provozuje.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Restaurace zavírají či přecházejí na pouliční prodej jídla s sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám