Hlavní obsah

V Česku zemřel první nakažený na koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika má první oběť nákazy novým typem koronaviru SARS-CoV-2. V pražské Nemocnici Na Bulovce zemřel 95letý muž.

Článek

Nemocnice Na Bulovce úmrtí potvrdila na Twitteru. „Po sedmé hodině večerní zemřel ve věku 95 let pacient z Prahy, u kterého byl 18. března potvrzen Covid -19. Pacient měl dlouhodobé chronické zdravotní obtíže související s vysokým věkem,“ uvedla nemocnice.

Pacient byl hospitalizován na standardním lůžku na infekční klinice. Podle ministerstva trpěl chronickým srdečním selháním, chronickou ischemickou chorobou srdeční a měl kardiostimulátor. „Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání orgánových rezerv u pacienta,“ uvedl ošetřující lékař Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

„Je to nesmírně smutná zpráva. Bohužel, podle toho, jak sledujeme vývoj onemocnění, jsme museli s tímto momentem počítat,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle jeho slov byl muž z Prahy a žil v domově seniorů. Další nakažení tam podle něj nejsou.

Premiér Andrej Babiš v souvislosti s úmrtím uvedl, že se zatím nebude nic měnit na postupu, který vláda zvolila v boji se šířením nákazy. „Je mi moc líto, co se stalo, na koncepci vlády se nic nemění. Ochrana starších lidí, kteří patří k nejohroženější skupině, je zásadní. Prioritou je, aby se dodržovalo to, co vláda rozhodla,” řekl premiér.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ministerstvo v neděli odpoledne informovalo, že pozitivních pacientů je již 1120, provedených testů bylo 15 584. Stále platí, že se vyléčilo šest pacientů. Za dnešek přibylo 73 nemocných. Nemocnice Na Bulovce odpoledne uvedla, že je na infekční klinice hospitalizováno celkem 27 pacientů s COVID-19, z toho 5 na JIP.

Reklama

Výběr článků

Načítám