Hlavní obsah

Trump chce kvůli koronaviru použít zákon z dob studené války

Washington

Americký prezident Donald Trump ve středu oznámil, že v případě potřeby uplatní zákon o výrobě pro obranu DPA z dob studené války, aby se vyřešil nedostatek ochranných pomůcek a ventilátorů potřebných pro boj s nemocí Covid-19.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump při setkání se zástupkyněmi sester

Článek

„Pokud to bude potřeba, použijeme zákon o výrobě pro obranu,“ řekl novinářům v Bílém domě americký prezident, „Jestliže ho budeme potřebovat, může udělat dobré věci.“

O několik hodin později Trump podepsal dekret, který dal tomuto rozhodnutí zákonný rámec. V jeho textu stojí: „Aby se zajistilo, že náš zdravotní systém je schopný zvýšit kapacitu i schopnost odpovídat na šíření Covid-19, je klíčové, aby bylo veškeré zdravotnické vybavení potřebné k odpovědi na Covid-19 adekvátně rozděleno národnímu zdravotnímu systém a dalším, které je nejvíce potřebují.“

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Jeffrey Bialos, pod který uplatnění tohoto zákona spadalo během Clintonovy vlády, to ve vyjádření pro server NPR uvítal: „Měli to udělat už předtím. Myslím si, že v situaci, ve které jsme se ocitli, je to užitečný soubor nástrojů. Když je použijí správně ruce, mohl by být efektivní.“

„Myslím si, že krátkodobě je to nástroj, jak efektivně vymačkat a mobilizovat průmyslovou základnu, abychom z ní dostali maxim,“ dodal Bailos s tím, že je dobrý i pro přípravu na další krizi: „Jasně potřebujeme zásoby určitých věci potřebných pro pandemii, ale nemáme je. Vy byste pak mohli použít této pravomoci k nákupu těchto věcí, takže za pět šest měsíců nebudeme znovu ve stejné situaci.”

Zákon DPA vychází z válečných zákonů z druhé světové války, které umožňovaly vládě nařídit průmyslovým podnikům, aby vyráběly pro potřeby války, a rozhodnout, co budou produkovat. Po válce vypršely, ale když v roce 1950 propukla válka v Koreji, prezident Harry Truman přesvědčil Kongres, aby přišel s jeho následovníkem, jímž se stal DPA.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zákon je primárně určen pro případ války. Dává prezidentovi právo řídit výrobu a distribuovat nedostatkové zboží důležité pro národní obranu. Hodí se však i na boj s epidemií. Trump v nařízení uvedl, že se bude týkat ochranných pomůcek (zřejmě roušek a respirátorů, obličejových masek nebo ochranných oděvů) a klimatizačních a ventilačních jednotek.

Vláda na jeho základě může úkolovat podniky, aby vyráběly potřebné zboží. Může se také bez výběrových řízení rozhodnout, že nakoupí výrobky určité firmy a ne jiné. Současně umožňuje těmto firmám a vybraným odvětvím poskytovat půjčky a záruky a vyjímá je z působení protitrustových orgánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám