Hlavní obsah

Stravovací koutky v obchodních centrech zavřely

Téměř vylidněné byly už ve čtvrtek stravovací koutky v mnoha obchodních centrech po celém Česku. Přesto někteří prodejci ani nevěděli, že by měli z nařízení vlády zavírat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nevím, zavřít? Nevím,“ divil se jeden z prodavačů zahraničního bistra v obchodním centru na okraji Mladé Boleslavi.

Sousední prodejna hotových jídel, kde si také mohou strávníci sníst oběd na místě nebo si odnést jídlo domů, to pojala jako běžné restaurace. Omezili tu provoz od 6 do 20 hodin.

„Je to šok,“ řekla Právu Marlen Němečková ze Salaterie ve fastfoodu plzeňského obchodního centra Plaza. „Vedoucí nám zatím oznámil, že od pátku provoz asi nebude. Takže tu akorát budeme muset všechno uklidit, co zbude, vylít a vyhodit. A co bude dál, co se tady bude dít, vůbec nevím. Jsem tady na brigádě, takže jak to bude s prací, s penězi, co budu dělat, prostě netuším,“ krčila rameny.

Nedělejte nájezdy na obchody, není to třeba, apeluje Babiš na Čechy

Koronavirus

O mnoho více informací neměla ani Nikola Straková, vedoucí Bageterie Boulevard v Plaze. „Nic nevím. Čekáme na informace od obchodního centra, jak dále postupovat. Pravděpodobně v osm večer zavřeme a půjdeme domů. A uvidíme, jak zítra,“ podotkla. „Jestli jsme to čekali? Trošku jo. Bohužel, nedá se nic dělat.“

Hypermarket funguje

Jedno z největších obchodních center na Moravě, Forum Nová Karolina v Ostravě, má od pátečních šesti hodin ráno uzavřeny všechny restaurace, bistra a kavárny, multikino, fitness centrum a dětský koutek.

„Prostory a jednotlivé prodejny obchodního centra zůstávají otevřeny. Stejně tak zůstává v provozu hypermarket Albert. Zákazníkům je k dispozici kompletní sortiment jak rychloobrátkového, tak i trvanlivého zboží,“ řekl Právu ředitel centra Martin Kubík.

Hamáček: Pokud bude třeba, zavedeme další restrikce

Koronavirus

Dodal, že zrušeny jsou samozřejmě všechny plánované akce centra. „Přijali jsme všechna doporučovaná preventivní opatření ministerstva zdravotnictví, zvýšili jsme frekvenci úklidu na plochách a v prostorech centra za použití speciálních dezinfekčních prostředků doporučených krajskou hygienickou stanicí, na nejvíce frekventovaná místa a na toaletách rozmístíme dávkovače s dezinfekčním gelem,“ popsal s tím, že v prostorech centra využívají širokospektrální polymerovou molekulovou dezinfekci.

Pavla Lébla, šéfa Charlie bistra, které se nachází v nákupním centru Olomouc City, rozhodnutí vlády rozladilo.

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

„S ohledem na to, že restaurace zůstávají otevřeny, byť s omezeními, je pro mě nepochopitelné. Už teď sem chodí minimum lidí, neboť je uzavřené třeba kino. Mám spoustu zboží, zásob. Co teď s tím? A to nemluvím o zaměstnancích. Hrůza! Dopad na mé podnikání to bude mít doslova brutální. Určitě budu po státu žádat nějaké kompenzace,“ řekl Právu Lébl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám