Hlavní obsah

S vyhledáváním kontaktů nakažených pomáhala policie i dopravce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vyhledáváním kontaktů Američanky a její ekvádorské přítelkyně, jež obě leží s nákazou koronavirem v nemocnici, pomohla hygienikům i policie či autobusový dopravce RegioJet. Právu to v úterý řekla ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Příjem infekčního oddělení Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem

Článek

Obě cizinky do ČR přicestovaly ještě s jednou kamarádkou, u níž se dosud nákaza nepotvrdila, z Milána. Cestou to ale vzaly přes Vídeň a Budapešť. V Česku se nejprve zastavily v Brně, v sobotu pokračovaly autobusem do Prahy, kde se večer ohlásily v nemocnici.

Vídeň, Budapešť, Brno, Praha. Kde všude Američanka s Ekvádorkou trousily virus

Koronavirus

Jágrová už v pondělí Právu sdělila, že se podařilo dohledat dvě desítky lidí, s nimiž turistky přišly do kontaktu. Pomohl RegioJet i policie.

Autobusový dopravce, s nímž kamarádky cestovaly, se podle Jágrové k věci postavil zodpovědně. „Plně s námi spolupracovali. Tam, kde měli kontakty, ať už e-mailové, nebo telefonické, nám je okamžitě předali,“ řekla v úterý Právu.

Telefonáty, e-maily i osobní návštěvy

„Tam, kde tyto kontakty nebyly, nám předali jména a my jsme lidi ve spolupráci s policií vyhledali,“ objasnila ředitelka.

Policie ČR je podle mluvčího policejního prezidia Davida Schöna od toho, aby pomohla.

„Jsme připraveni poskytnout součinnost orgánům veřejného zdraví, včetně vyhledávání kontaktů na osoby s podezřením na nákazu nebo nakaženými,“ ubezpečil Schön.

Hygienikům se tak podařilo vystopovat nejen další pasažéry z autobusu, ale i taxikáře, s nímž mladé ženy jely po Praze. „Měli jsme štěstí, že všichni, které jsme oslovili, s námi velmi pozitivně a rychle spolupracovali a šli do domácí karantény,“ dodala Jágrová.

Hygienici zmapovali u nakažených v Česku desítky kontaktů

Koronavirus

„Adresy kontaktů musíme složitě vyhledávat, někdy je to velmi složité,“ podotkla Jágrová. Podle ní k tomu nejsou vyčleněny žádné specializované týmy. Pracovníci navíc obsluhují informační linky, jež jsou v provozu dennodenně do večera a na něž každý den volá velké množství lidí, proto musí pracovat přesčas.

„Na celou Prahu je 38 fyzických osob v epidemiologickém oddělení, které se touto činností zabývá. Někteří mají i zkrácené úvazky a musí stihnout všechno,“ přiblížila dále hygienička.

Všechny kontakty, s nimiž nakažené kamarádky přišly do styku, však ještě dohledány nejsou. Podle Jágrové se na tom pracuje. Jde například o lidi, s nimiž se turistky mohly potkat na autobusovém nádraží, tedy než nastoupily do autobusu.

Reklama

Výběr článků

Načítám