Hlavní obsah

Roušky zoufale chybí a nevíme, kdy budou, hlásí část nemocnic

Někde mají dostatek či zásoby na několik dní, jinde zásoby docházejí, případně pociťují akutní nedostatek. Řeč je o rouškách a respirátorech pro zdravotníky v nemocnicích po celé České republice, kde v pondělí situaci zjišťovali zpravodajové Práva.

Foto: Guardia Di Finanza Torino, Reuters

Článek

„Jsme v pohodě,“ reagovala na otázku Práva, jaká je ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze situace, co se roušek a respirátorů týče, mluvčí zdravotnického zařízení Tereza Romanová. „Udělali jsme si zásoby, které jsme si udělat měli,“ konstatovala.

Ten dělá to a ten zas tohle. A stát jen kouká. Češi si šijí a rozvážejí roušky

Koronavirus

Kolik přesně ochranných pomůcek nemocnice v danou chvíli má, nevěděla. „Neustále se to mění, je to v tisících jak u roušek, tak u respirátorů,“ ujistila s tím, že nemocnice funguje v běžném režimu.

Na jak dlouho zásoby vydrží, se podle ní těžko predikuje. „Ve chvíli, kdy ten průběh bude takový jako doposud, tak v řádu týdnů,“ odhaduje.

Chybějící roušky nejen pro lékaře šijí dobrovolníci i divadlo

Koronavirus

„Roušek, těch klasických ústenek, máme dost, zásoby zhruba na měsíc, ale samozřejmě respirátorů máme nedostatek a čekáme na nové dodávky, které by měly přijít v tomto týdnu, jak avizovalo ministerstvo zdravotnictví,“ řekl Právu mluvčí Thomayerovy nemocnice v Praze 4 Petr Sulek.

Kolik jich dorazí, nevěděl. „V pátek jsme dostali dva tisíce kusů respirátorů, těch máme zásobu přibližně na týden,“ doplnil s tím, že tyto pomůcky putují prioritně na ta nejrizikovější pracoviště.

V brněnské Úrazové nemocnici mají podle jejího ředitele Petra Buštíka zásoby ochranných pomůcek na dva až tři dny. „Počítáme s tím, že dostaneme další zásoby, zatím vydržíme, ale jsme na hraně možností,“ řekl Buštík.

Vypůjčené respirátory

Fakultní nemocnice Brno disponuje podle mluvčího Pavla Žáry zásobami na pět až sedm dnů. „Zatím vydržíme, měla by se chystat nějaká velká dodávka v řádu milionů, takže věřím, že bychom pak byli dobře zásobení,“ prohlásil mluvčí.

Nákaza u pacienta vyřadila v nemocnici Šternberk 31 zdravotníků

Koronavirus

V brněnské Nemocnici milosrdných bratří na tom nejsou podle náměstkyně pro ekonomiku Soni Habrovcové příliš dobře. „Respirátory jsme si vypůjčili u nemocnic, kde ještě mají, i tak je máme v jednotkách kusů. Roušky ani dezinfekci na ruce na skladě nemáme, jsou už jen na odděleních. Dodavatelé nám tyto věci přestali zavážet už před třemi týdny. Po nějakou dobu ještě vystačíme, mohlo by to být tak na pět dní. Ale už jsme omezili plánované operace i provoz na ambulancích a bereme jen akutní případy. Od ministerstva zdravotnictví jsme nic nedostali,“ prohlásila Habrovcová.

I bavlněná rouška může pomoci. Návod, jak si ji doma ušít

Koronavirus

„Na tento pracovní týden máme zásoby, pak očekáváme státní zásoby, protože všichni výrobci jsou stoprocentně odebíráni ministerstvem, takže nám nikdo nic nedá,“ řekl jednatel boskovické nemocnice Dan Štěpánský.

Nemáme, sháníme

Břeclavská nemocnice, kde onemocnění koronavirem potvrdili u dvou lékařů, bere ochranné prostředky z posledních zásob. „Situace je velmi špatná. Teď, před pár minutami, nám přivezla policie zápůjčku stovky respirátorů. Jinak situace je vážná, asi jako u všech nemocnic,“ uvedl v pondělí po třinácté hodině ředitel nemocnice Petr Baťka.

Zdravotníci na Zlínsku dostali od státu respirátory. Nestačí ani na čtvrt dne

Koronavirus

Co bude dál, ředitel nevěděl, oficiální cestou se mu nedostalo žádného příslibu ani informace, že by nějaké respirátory měli obdržet.

„Nemáme,“ řekla stručně a jasně Právu na dotaz, zda má nemocnice dostatek roušek, mluvčí nemocnic v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově Petra Černo. V Brodě od pondělí mohou lidé do nemocnice vstupovat pouze provizorním stanem, roušky musí mít všichni – a zásoba se valem tenčí. Jak dlouho vydrží, nelze odhadnout.

„Stále sháníme, teď jsme kontaktovali firmu Pleas, naše sestřičky přes noc vyrobily 500 roušek které dáváme pacientům. Ačkoli jsme v pátek oznámili, aby se lidé do nemocnice dostavovali s rouškami, které si podle dostupných návodů mohou vyrobit doma, téměř nikdo s vlastní rouškou nepřijde, takže je vybavujeme my,“ uvedla mluvčí nemocnic.

Stát poslal sociálním službám respirátory nejnižší třídy, před koronavirem neochrání

Koronavirus

Obdobná situace panuje i v Jihlavě. Mluvčí nemocnice Monika Zachrlová sice zmínila, že nemocnice dala výzvu i na Facebook a má nějaké přísliby, že získá aspoň textilní roušky z těchto náhradních výrob, ovšem ve skladu má posledních 1500 kusů a na standardních zdrojích je vyprodáno.

Na textilní roušky se spoléhají v Novém Městě na Moravě. Mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová Právu sdělila, že zásobu jednorázových ještě nemocnice má, už nyní se ale nemocnici hlásí dobrovolníci s nabídkami, že budou textilní roušky šít. „Tyto roušky se dají sterilizovat, tedy se dají používat opakovaně,“ uvedla mluvčí.

Nechybí, ale rezervy nejsou

V nemocnicích v Jeseníku a Šumperku mají roušek i respirátorů momentálně dostatek. „V tuto chvíli se nám daří veškeré potřeby pokrývat,“ řekla Právu mluvčí Jesenické nemocnice Radka Miloševská. V Šumperské nemocnici je situace obdobná.

Studenti hlídají děti zdravotníků, rektor slzel dojetím

Koronavirus

Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) žádné nemocnici v moravskoslezském kraji roušky ani respirátory nyní nechybí. „Nejsou ale žádné rezervy a zásoby, momentálně mají všichni, ale tak do konce týdne,“ nastínil s tím, že kraj momentálně nakupuje řádově asi 10 tisíc respirátorů. Měl by je mít ve středu a určeny budou pro zdravotníky.

Respirátorů by mělo být tolik, aby každý zaměstnanec, který je v kontaktu s pacienty, měl na jednu směnu jeden respirátor
ředitel nemocnice ve Slaném Štěpán Votoček

Roušky a respirátory zatím nechybí v nemocnicích Středomoravské nemocniční, která sdružuje Nemocnici Prostějov, Nemocnici Přerov a Nemocnici Šternberk. Dostatek jich má i Fakultní nemocnice v Olomouci.

„Pokud do našeho kraje přijde pandemie a nakazí se stovky lidí s tím, že desítky jich budou v nemocnicích, máme zásob respirátorů a roušek na jeden týden. Pokud pandemie nepřijde, vydržíme podle jednotlivých nemocnic s těmito ochrannými pomůckami na dva až čtyři týdny,“ sdělil Právu hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Čekání na dodávky

Středočeské krajské nemocnice zatím ještě nějaké ochranné pomůcky mají, v ordinacích i po chodbách chodí zdravotníci v rouškách. Na kolik dní si vystačí, to nechtějí specifikovat, a nechtějí ani zveřejnit, kolik roušek či respirátorů dostaly od svého zřizovatele, tedy od kraje.

Například v kladenské nemocnici odkázali s obdobnými dotazy právě na Středočeský kraj. Ten v minulých dnech vyzýval všechny nemocnice, aby se nespoléhaly na jeho dodávky a snažily se sehnat si materiál samy. Rozhodně nemocnice musí s ochrannými prostředky šetřit.

Většina Čechů se cítí ohrožena koronavirem

Koronavirus

Například v mladoboleslavské nemocnici se eviduje, kdo kolik ochranných prostředků nebo dezinfekce odebírá. V nemocnici v Benešově dělají všechno proto, aby vydrželi alespoň do čtvrtka, kdy mají přijít další dodávky.

„Prozatím pomůcky máme a bereme z vlastních zásob a z dodávek, které jsme dostali. Čekáme na další dodávky, které by měly dorazit ve čtvrtek,“ uvedl mluvčí benešovské nemocnice Petr Ballek.

S nedostatkem roušek se potýká i nemocnice ve Slaném ve středních Čechách, a to i přesto, že v neděli do nemocnice dorazilo padesát respirátorů z hmotných rezerv. „Snažíme se zajišťovat si individuální dodávky. Našimi hlavními ochrannými prostředky v tuto chvíli jsou plátěné roušky,“ řekl Právu ředitel slánské nemocnice Štěpán Votoček, podle kterého ale situace rozhodně není uspokojivá.

„Respirátorů by mělo být tolik, aby každý zaměstnanec, který je v kontaktu s pacienty, měl na jednu směnu jeden respirátor. To v naší nemocnici znamená zhruba 320 respirátorů na den,“ vypočítává ředitel, podle kterého má nemocnice nyní zhruba padesát respirátorů na týden. To podle něj nebude stačit, aby se zabránilo šíření infekce od personálu na pacienty a naopak.

„To ale nemá žádná nemocnice. Vládní opatření absolutně selhala. Nemáme ani informace o tom, kdy přijdou další respirátory. Ministerstvo s námi absolutně vůbec nekomunikuje,“ řekl Votoček s tím, že ani kraj nemá informace o tom, kdy se další dodávky roušek dočká.

Záleží na vývoji situace

Zásoby v Krajské nemocnici v Liberci se podle jejího mluvčího Václava Řičáře tenčí, nemocnice má ale dobré vyhlídky, neboť v nemocnicích v kraji byly zrušeny veškeré neakutní operace.

Karlovarská krajská nemocnice (KKN), pod kterou spadají nemocnice v Karlových Varech a Chebu, má zásoby respirátorů na 15 dnů. „Intenzivně jednáme o dodávkách dalších, protože tento stav je pro nás na hraně. Potřebujeme větší množství, takže jednáme se státem a s dodavateli a doufáme, že něco seženeme,“ uvedl mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

Lidé starší 70 let by podle vlády neměli opouštět domovy

Koronavirus

Fakultní nemocnice Hradec Králové má v současné chvíli dostatek respirátorů a roušek pro péči o infekční pacienty a intenzivně jednáme o možnostech pořízení dalších ochranných pomůcek.

„Jak dlouho současné zásoby vydrží, záleží na vývoji situace. Je to prakticky nemožné odhadovat, protože neznáme vývoj další epidemiologické situace,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Horší je situace v krajských nemocnicích. „Sice jsme obdrželi dar 500 roušek od neznámého dárce a v nemocnicích jsou řádově tisíce ústenek, zoufale nám však  chybí respirátory. V nemocnicích jich máme spíše v desítkách kusů,“ uvedla Lucie Chytilová, mluvčí zdravotnického holdingu.

Nakaženou sestru z Frýdku-Místku zasypali kolegové výčitkami, ředitel se jí zastal

Koronavirus

Plzeňská fakultní nemocnice má podle mluvčí Gabriely Levorové zásobu roušek na několik dnů. „Zhruba na tři až čtyři dny a zásoby se postupně doplňují,“ řekla Právu Levorová. „Primárně jsou ochrannými prostředky zabezpečené provozy, jako je infekční klinika a urgentní příjem. Ale roušku nosí všichni zdravotníci, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty,“ sdělila Levorová.

Podle mluvčího Nemocnic Plzeňského kraje Jiřího Kokošky mají nemocnice zásobu respirátorů a roušek pro aktuální potřebu na několik dnů, možná jednotky týdnů.

Pětice nemocnic Pardubického kraje má podle generálního ředitele Tomáše Gottvalda vlastní zásoby respirátorů a roušek přibližně na týden.

Břeclavská nemocnice kvůli nakaženým lékařům zrušila operace a zavírá ARO

Koronavirus

Roušky ani respirátory v osmi jihočeských nemocnicích, které zřizuje kraj, zatím nechybí. Přesto se radní snaží tento zdravotnický materiál doplňovat, protože jeho spotřeba je kvůli koronaviru několikrát vyšší. Podle odhadů je nyní potřeba milion roušek, které by mohly jihočeským zdravotníkům vydržet na další tři měsíce.

Pro zajímavost, k prvnímu březnu bylo v jihočeských nemocnicích celkem devadesát devět tisíc ochranných roušek. Při běžném provozu jich například chirurgická oddělení spotřebují měsíčně přes 56 tisíc kusů. V těchto dnech jsou to ale další tisíce kusů navíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám