Hlavní obsah

Restaurace a kavárny po celém Česku děkují hasičům, policistům a zdravotníkům

Novinky, das

Snad každý v Česku zaznamenal ručně kreslená srdíčka na dveřích vietnamských večerek, jež symbolizují solidaritu, ochotu pomáhat a především také slouží jako gesto poděkování. V takto označených prodejnách si příslušníci Integrovaného záchranného systému, tedy policisté, hasiči, záchranáři a zdravotníci, mohou dát svačinu, kávu nebo jiné občerstvení zdarma. K vietnamským obchodníkům se nyní přidali i další restauratéři, hostinští a prodejci potravin po celé zemi.

Foto: archív firmy

Po celé České republice jsou srdíčky označené (nejen) vietnamské obchůdky, kde je pro členy IZS nachystáno občerstvení zdarma.

Článek

Nápady na pomoc a nejrůznější iniciativy vznikají živelně a zapojují se do nich větší i menší firmy.

Jejich forma pomoci se liší. Například společnost Mattoni myslela na pitný režim zdravotníků a zavezla do VFN v Praze a do nemocnice Na Bulovce zásobu minerálních vod. Majitelé burgerové restaurace Bejzment vytvořili výzvu Nekašleme na vás, v rámci které sdružují restaurace, jež pro hasiče, policisty a záchranáře vaří.

Kromě toho existuje na Facebooku celá řada dalších iniciativ, ve kterých je možné najít přehled míst, kde se příslušníci IZS nyní mohou najíst a občerstvit. Jedním z nich je například skupina Praha děkuje IZS.

Vietnamské obchody zaplnila srdíčka. Občerstvení zdarma pro záchranné složky

Domácí

Co vede podnikatele k takovým krokům?

„I když naše současná ekonomická situace není zcela optimální, rádi bychom podpořili ty, kteří si to v dnešní době zaslouží nejvíce. Lidé z IZS a zdravotníci se tak u nás mohou stavit pro občerstvení zdarma,“ přibližuje svoji nabídku Jiří Kulhánek, ředitel Libeřských lahůdek.

Sortiment toho, co si členové IZS mohou dát, se liší podle typu podniku.

Další ze zajímavých iniciativ je srdceproizs.cz. Stojí za ní bývalý policista Antonín Nevole, který se spojil s byznysmenem Van TranSangem a přes tuto webovou stránku chce distribuovat samolepky se srdíčkem pro všechny, kteří se chtějí zapojit a mohou pomoct.

Zájem o iniciativu je enormní. Během pouhých několika dní, kdy projekt funguje, zaznamenali organizátoři na sto přihlášek.

Mobilní operátoři kvůli krizi upravují služby, část bude zdarma

Mobil

„Téměř deset let jsem pracoval u ozbrojených složek a vím, jak moc je důležitá tato podpora. Nejde přitom primárně o pití či jídlo, je to především velmi přátelské gesto, které lidi ze složek Integrovaného záchranného systému povzbudí k další práci,“ vysvětluje svůj nápad Antonín Nevole.

V Brně rozvážejí obědy zdarma důchodcům i záchranářům

Koronavirus

Kde se mohou hasiči, policisté, záchranáři a zdravotníci z první linie zdarma nebo se slevou občerstvit?

  • 12 prodejen Libeřských lahůdek po celé Praze nabízí chlebíček, kávu a vodu či limonádu pro členy IZS zdarma.
  • Restaurace a firmy zapojené do výzvy Nekašleme na vás (např. Bejzment, Premium Gastro, HOG Praha Chapter, Restaurace NAŠE FARMA, Pekárna ve Mlýně aj.) věnují členům IZS jídlo zdarma. Podobně podporuje lokální zdravotníky například i Pizzerie u Venci v Chrudimi a řada dalších podnikatelů v celé ČR.
  • Phill's Corner v pražských Holešovicích nabízí polévku zdarma.
  • ExcelsiorPub na Vinohradech v Praze věnuje zdarma příslušníkům IZS obědy a nealkoholické nápoje.
  • Restaurace & Live Bar Legenda v pražské Legerově poskytne příslušníkům IZS zdarma kávu nebo polévku.
  • V Hostinci U Zlaté Kotvy ve Vratislavově ulici dostanou lidé z IZS zdarma polévku, kávu nebo čaj.
  • Babiččina spíž v Revoluční (Praha) nabízí kafíčko a bezlepkové pečivo zdarma.
  • Kaiser Franz Beer & Burger v Praze na Vinohradech zavedl 50% slevu na burgery a menší jídla a nealko a kávu zdarma.
  • Iʼm sushi na Národní třídě (Praha) dává zdarma nápoje a kávu.
  • Do bistra Liên Quān v Jablonci u Teska si členové IZS mohou přijít pro speciální silnou kuřecí polévku s bylinkami zdarma.
  • Kladenský bezobalový obchod a kavárna Rádoby nádoby poskytuje lidem z IZS kávu, čaj, limonádu a své sušenky.
  • V Kladně si mohou hasiči, policisté a zdravotníci skočit zdarma na kebab do provozovny Ahmed KEBAB, na kávu do RebelsCoffee house, do Oblastní nemocnice v Kladně zaváží svoje výrobky Turbo Pizza. 
  • Českobudějovické Café Datel zpříjemňuje hasičům, záchranářům a policistům službu kávou a koláčem zdarma. 
  • Ostravská pobočka Pizza Coloseum na Masarykově náměstí zdravotníky, policisty a hasiče přednostně obslouží a zadarmo nasytí.
  • Brněnské Pekařství Makovec zásobuje pečivem tamní záchrannou službu. A tím výčet „dobropodniků“ zdaleka nekončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám