Hlavní obsah

Prymula: Neodhalených případů Covid-19 je v populaci 30 procent

Novinky, Renáta Bohuslavová

V Česku může být podle náměstka ministra zdravotnictví a šéfa týmu Covid-19 Romana Prymuly neodhalených 30-40 procent lidí, kteří jsou nebo byli nakažení koronavirem, ale nemají příznaky. Toto číslo by se mělo potvrdit velkým testováním, které zdravotnictví plánuje spustit příští týden.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Roman Prymula

Článek

Novinky.cz původně uvedly, že z Prymulových slov plyne, že nakaženo je 30-40 procent populace, protože právě na to se náměstka ptaly. Ten posléze poslal upřesňující odpověď, že je číslo 30-40 procent chápáno ve vztahu ke zjištěným případům v populaci. „Teoreticky, když budeme mít počet pozitivních s klinickými příznaky 3000 v celé populaci, pak dalších 1000 bude bezpříznakových,” vysvětlil.

Použijí se rychlotesty

Plošné testování pomůže ministerstvu zdravotnictví organizovat Karlova univerzita v Praze. Společně chtějí v Praze testovat náhodně vybraných 5000 lidí.

„Snažíme se udělat průřez populace, kdo se s tím setkal. Bude to na bázi rychlotestů, protože ty se nedají použít na akutní fázi, jelikož víme, že to v té fázi nereaguje. Nicméně od toho desátého dne jsou výsledky poměrně spolehlivé, kolem 83 až 85 procent. Takže tady by to fungovat mohlo,” řekl Novinkám Prymula.

Chystá se velké testování v Praze, náhodně se vybere 5000 lidí

Koronavirus

Právě tato forma velkého plošného testování by měla prokázat to, kolik lidí v Česku koronavirus má nebo ho mělo a už si vybudovali protilátky, aniž by se u nich projevily příznaky. Právě lidé bez příznaků jsou podle epidemiologů často přenašeči viru a kolik jich je, vůbec není jasné.

Prymula: O chybovosti rychlotestů jsme věděli. Měníme nařízení

Domácí

„Pokud má člověk M protilátky znamená to, že je v akutní fází a teprve se rozvíjí a pokud bude mít G protilátky, tak to znamená, že už onemocněním prošel. Chceme stanovit, kolik je těch, kteří jsou bezpříznakoví.

„Pokud má člověk M protilátky, znamená to, že je v akutní fází a teprve se rozvíjí, a pokud bude mít G protilátky, tak to znamená, že už onemocněním prošel. Chceme stanovit, kolik je těch, kteří jsou bezpříznakoví. Očekáváme, že to bude někde mezi 30-40 procenty těch, kteří jsou pozitivní, ale bezpříznakoví,” doplnil Prymula.

V současné době se v Česku dělá kolem 5000 testů denně.

Anketa

Myslíte si, že jste prodělali nemoc Covid-19?
Ano
32,1 %
Ne
67,9 %
Celkem hlasovalo 12431 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám