Hlavní obsah

Provozování prostituce v Česku koronavirus nezastavil

Právo, Aleš Honus

Přestože na veřejnosti se lidé v ČR nesmějí svobodně setkávat a drobní živnostníci stále nemůžou otevřít své provozovny a jejich příjem poklesl na nulu, na pololegální prostituci je stát za panujícího krizového stavu krátký.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Inzertní noviny a internetové portály jsou stále plné aktuálních nabídek erotických služeb a oslovené kněžky lásky potvrzují, že svou činnost nepřerušily.

Některé z nich ale přiznávají, že  mají strach z nákazy, a pro jistotu měří svým klientům před poskytnutím služby teplotu, případně od nich vyžadují použití roušky. Jen v Ostravě lze na internetu dohledat desítky žen, které si i v současné situaci vydělávají prostitucí. Erotické kluby jsou sice oficiálně uzavřeny, ovšem jak Právo zjistilo, některé jen naoko.

„Slečna, kterou voláš, tady zrovna není, ale jsme tady jiné slečny,“ řekla jedna z prostitutek, kterou jsme zastihli na telefonním čísle zveřejněném na jednom z největších inzertních portálů.

V Ústí nad Labem přistihli prostitutku bez roušky

Krimi

Další z telefonicky oslovených prostitutek řekla, že má samozřejmě strach z nákazy od svých zákazníků, ale podle svých slov nemá jinou volbu. Pokud by na několik týdnů nebo měsíců tuto činnost přerušila, dostala by se do existenčních problémů. „Musím živit rodinu,“ řekla.

Na hraně zákona

Toho, že může nakazit nejen sebe, ale i své zákazníky, si je vědoma. „Samozřejmě že mám strach. Co byste ale dělal vy, kdyby vás tato práce živila,“ řekla s tím, že od svých klientů vyžaduje, aby si nesundávali roušku, a sama ji používá také. Připouští ale, že tato ochrana nemá vzhledem k charakteru poskytované služby smysl. „Je to spíše pro můj dobrý pocit,“ řekla.

Právo zastihlo na telefonu také ženu z Ukrajiny, která poskytuje erotické služby na jednom z privátů v Praze. Ta přiznala, že v poslední době výrazně ubylo zákazníků, a proto se příští týden dočasně vrátí do své vlasti. „Máme tady teploměr a kontrolujeme teplotu. Jen zákazníků teď moc nechodí, spíše jen ti stálí, kteří nás znají,“ řekla s tím, že již má zakoupenou letenku domů.

Oslovené instituce přiznávají, že činnost prostitutek v prostředí soukromých bytů je na hraně zákona, ovšem na tuto činnost není žádný metr ani v této době. Navíc vládní zákaz, který ochromuje podnikatelský život v České republice, zákaz prostituce přímo neobsahuje a vztahovat se může pouze na erotické kluby, které mají status provozovny.

„Pokud máte konkrétní informace o těchto službách, obraťte se na Policii ČR. Krajská hygienická stanice nemá oprávnění vstupovat do obydlí a kontrolovat nelegální činnost těchto pracovnic, uvedla Věra Vrábliková z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Policie na dotaz Práva ale uvedla, že vzhledem k tomu, že služby probíhají v domácnostech, by bylo dokazování, že jde o výdělečnou činnost, velmi obtížné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám