Hlavní obsah

Plošné testování na koronavirus vypukne v Česku v pondělí

Právo, Jan Martinek

Náhodné testování na přítomnost koronaviru by mělo v ČR začít v pondělí 20. dubna, otestováno by místo původně zamýšlených sedmnácti tisíc lidí mělo být nakonec až dvacet osm tisíc. Právu to po úterním jednání vlády potvrdil epidemiolog Roman Prymula. „V pondělí to vypukne,“ uvedl.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Protokol, který dává dohromady olomoucká lékařská fakulta, musí ještě posvětit etická komise. Testovat by se mělo na čtyřech místech: v Praze, Jihomoravském kraji, na Litoměřicku a Litovelsku v Olomouckém kraji.

Česko má 143 uzdravených za den, celkem už 819

Koronavirus

Postup bude na každém místě odlišný, v Praze by se měli lidé hlásit dobrovolně. „Budeme hledat dobrovolníky podle věkových skupin,“ řekl Prymula. Jinde se zase osoby vhodné k testování budou hledat statisticky podle věku.

Původně se počítalo se sedmnácti tisíci otestovanými, jejich počet bude nakonec vyšší. „Na Moravě se bude testovat víc lidí. Celkový počet by se měl vyšplhat na dvacet osm tisíc,“ uvedl Prymula.

Akademie věd dokončuje přípravu na masivní testování

Domácí

Od plošného testování si vláda slibuje především zjistit počet lidí, kteří jsou koronavirem nakaženi, ale nemají žádné příznaky. Plošné testování na Islandu ukázalo, že takových může být až padesát procent všech nakažených. Získané údaje mohou být klíčové pro rozvolňování karanténních opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám