Hlavní obsah

Otevřete od května hranice bez karantény, apeluje petice na vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu se objevila petice za otevření hranic bez nutnosti následné dvoutýdenní karantény, pokud by se jednalo o pobyt kratší než 24 hodin. To je nyní umožněno jen vybraným skupinám osob, které pracují ve zdravotnictví a sociálních službách či kritické infrastruktuře.

Foto: ČTK

Článek

„Neexistuje žádná evidence o zvýšeném riziku nákazy virem covid-19 při překročení státní hranice. Z hlediska možnosti šíření virové nákazy není rozdíl mezi cestou v rámci českých měst nebo měst evropských,” tvrdí autor petice Antonín Vostrý, který poukazuje i na zvýhodnění některých pendlerů, kteří vzhledem ke svému zaměstnání mohou přes hranice denně přejíždět a nevztahují se na ně karanténní opatření.

Podle autora neexistují žádné důkazy, které by „prokazovaly zvýšenou možnost nákazy” u člověka, který v Německu pracuje v administrativě, ve srovnání s hasičem či zdravotní sestrou.

Totální kolaps na hranicích. Česká policie začala evidovat řidiče kamionů

Ekonomika

Petenti, kterých je zatím přes pět stovek, se dožadují otevření hranic od května i kvůli rekreaci, neboť pobyt v tuzemsku a v některé z přímořských zemí EU považují za stejně rizikový, neboť do obou míst lze cestovat vozem prakticky bez kontaktu s dalšími lidmi.

„Z hlediska rizikovosti přenosu virového onemocnění covid-19 nehraje roli, zda se potkáme s českou obsluhou stánku s občerstvením na břehu (Máchova) jezera, nebo s chorvatským prodejcem zmrzliny na promenádě,” uvádí petice.

Hranice zůstanou zavřené nejméně do června, říká Vojtěch

Domácí

Její požadavek je v přímém rozporu s postoji šéfa ústředního krizového štábu a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který již nyní avizuje, že bude žádat o prosloužení nouzového stavu, který momentálně platí do 30. dubna. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) avizoval, že omezený pohyb osob související s faktickým uzavřením hranic, by měl trvat minimálně do června.

„U rozvolnění cestování do zahraničí se bavíme o poslední fázi a je otázka, kdy toto nastane. Určitě ne dříve než v červnu za nějakých podmínek. A pokud jde o nějaké všeobecné cestování všude, kam člověk chce cestovat, tak nevím, jestli se bavíme o tomto létě. Bude záležet na situaci v příslušných zemích," uvedl ministr a připomněl, že k omezení přeshraničního pohybu nepřistoupila jednostranně pouze ČR, ale jde o opatření, k němuž v nějaké formě přistoupila řada evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám