Hlavní obsah

Noví slovenští poslanci složili slib v rouškách a rukavicích

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Na páteční ustavující schůzi Národní rady Slovenské republiky skládali noví poslanci slib v rouškách, ruku v ochranné rukavici položili při slibu na ústavu a rovněž v rukavicích podávali ruku předsedovi parlamentu. Tato opatření si vyžádala současná situace se šířením koronaviru.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský parlament se sešel na ustavující schůzi po únorových volbách.

Článek

Do budovy parlamentu nemá přístup veřejnost ani zástupci většiny médií. Přímý přenos zabezpečuje veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska. Slib skládali poslanci do rukou odcházejícího předsedy parlamentu Andreje Danka, jehož Slovenská národní strana v únorových volbách nepřekročila pětiprocentní práh potřebný pro vstup do Národní rady.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Slib nesložili všichni poslanci. Poslankyně hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Mária Šofranko je po operaci a její stranický kolega Andrej Stančík je v karanténě po návratu z České republiky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Poslanec za stranu Svoboda a solidarita Martin Klus skládá slib.

Po ustavující schůzi parlamentu podá v pátek demisi současná vláda premiéra Petera Pellegriniho (Směr-sociální demokracie). „Demisi podá premiér za celou vládu,“ upřesnil pro Novinky mluvčí hlavy státu Martin Strižinec.

Budoucí slovenský premiér Matovič představil svou vládu

Evropa

Prezidentka Čaputová jmenuje novou vládu Igora Matoviče (OLaNO) v sobotu. „V aktuální situaci jsme byli nuceni omezit přístup médií do Prezidentského paláce na minimum,“ uvedl Strižinec.

Parlamentní volby se na Slovensku uskutečnily 29. února 2020. Zvítězilo hnutí OLaNO se ziskem 25 procent hlasů. Vládní koalici sestavilo Matovičovo hnutí se stranami Jsme rodina, Svoboda a Solidarita a Za lidi. Koalice bude mít v 150členném parlamentě ústavní většinu 95 mandátů.

„Historicky zřejmě ještě nebyla tak těžká doba, kdy převzala jedna vláda moc od druhé vlády, jak to čeká nás. Jdeme do toho s plnou zodpovědností a vědomím, že nemůžeme selhat,“ řekl Matovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám