Hlavní obsah

Němci rozjeli metodu skupinového testování na koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V německém Frankfurtu nad Mohanem vědci propracovali metodu skupinového testování na nákazu novým typem koronaviru SARS-CoV-2. Systém je podle Erharda Seifrieda, šéfa vědeckého týmu, připraven pro praktické využití. Díky němu by se v Německu z nynějších 40 tisíc testů za den mohla kapacita zvýšit na 200 000 až 400 000, píše server Tag24.de

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Metoda skupinového testování je založena na smíchání vzorků skupiny pěti lidí a budou se testovat, jako by to byl vzorek jediného člověka. V případě negativního výsledku to znamená, že ze skupiny není nikdo nakažený. Jestliže by výsledek byl pozitivní, provedly by se jednotlivé zkoušky původního vzorku tak, aby byl pozitivní vzorek identifikován do čtyř hodin.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Tato metoda umožní rozšířit testování i na další části populace, a to i s omezenými prostředky testovacích souprav,“ řekl Seifried. Navzdory tomu, že byly vzorky smíchány, je podle vědců tato metoda spolehlivá. „Máme naprosto stejnou citlivost jako pro jednotlivé testy,“ řekl Seifried. Během vývoje nebyly podle jeho slov zjištěny žádné rozdíly ve výsledcích individuálních a skupinových testů.

Metodu skupinového testování navrhl také před dvěma týdny v Izraeli vědecký tým z Technologického institutu v Haifě.

Jak významně zrychlit testování? Izraelci mají nápad

Koronavirus

Testy jsou vhodné především pro skupiny, které mají nízkou pravděpodobnost nákazy, ale potřebují být testovány pravidelně, například je to zdravotnický personál, ošetřovatelé a podobně.

Velká Británie nákazu podcenila a teď závodí s časem, tvrdí profesorka

Koronavirus

Pokud existuje vysoká pravděpodobnost, že se jedná o infekci Covid-19, skupinový test nemá smysl. Pokud je výsledek pozitivní, musí se všechny vzorky testovat jednotlivě. „Netestovali bychom lidi, kteří jsou symptomatičtí v souboru pěti nebo deseti, ale v souboru dvou,“ říká Seifried.

Cena společného testu je stejně vysoká jako v případě jednotlivého testu, výhodou ale je, že se získá pět výsledků.

Očekáváme 14 tisíc pozitivních případů do konce dubna, hlásí odborníci

Koronavirus

Laboratorně už skupinové testy kromě Německa a Izraele vyzkoušel také americký stát Nebraska. Metoda není nová, vymyslel ji za druhé světové války profesor politické ekonomiky Harvardské univerzity Robert Dorfman kvůli nákaze syfilis. Pokud test celé skupiny vyšel negativně, mohli se vojáci do armády vrátit. Když vyšel pozitivně, testovali se všichni vojáci jednotlivě a ten, kdo byl nakažen, musel z armády odejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám