Hlavní obsah

Jak významně zrychlit testování? Izraelci mají nápad

Haifa

Vědci z izraelského Technologického institutu v Haifě přišli s jednoduchým, ale zřejmě velmi efektivním nápadem, jak významně urychlit testování lidí na koronavirus a ulevit přetíženým laboratořím. Navrhují testovat dohromady vzorky skupin až 64 lidí. Pokud je výsledek hromadného vzorku negativní, jsou negativní i všichni jedinci ze skupiny, a nemusí se tak testovat každý zvlášť.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský laborant při odebírání vzorků na testy na koronavirus

Článek

Odborníci z Technologického institutu zvaného Technion na návrhu spolupracovali s lékaři haifské nemocnice Rambam. Podle nich by testování hromadného vzorku sebraného od 32 až 64 lidí výrazně urychlilo proces testování. Pouze v případě, že by byl hromadný vzorek pozitivní, by se přistoupilo k individuálnímu otestování lidí ze skupiny, aby se zjistilo, kdo konkrétně má nemoc COVID-19.

Vědci jsou přesvědčeni, že tímto způsobem lze nejen odlehčit zátěž, které jsou nyní vystaveny testovací laboratoře, ale výhledově také zbavit miliony lidí povinnosti zůstávat v karanténě, která je pro ně zbytečná.

Prymula: O chybovosti rychlotestů jsme věděli. Měníme nařízení

Domácí

S nápadem přišla předminulý týden absolventka biotechnologie na Technionu Dina Berenbaumová, které přišlo zbytečné, že laboratoře ověřují vzorky výtěrů každého člověka zvlášť. Když otestují svazek vzorků a je negativní, mohou celou skupinu poslat domů a jít rovnou na další vzorky. S nápadem se obrátila na svého někdejšího profesora Idana Jelina. Společně ideu rozvinuli.

„Mohlo by to velmi odlehčit břemenu laboratoří,“ řekl Jelin serveru Times of Israel. Přesný popis metody by měl být co nejdříve hotov a představen ostatním nemocnicím v zemi.

Foto: Technion

Dina Berenbaumová a Idan Jelin z izraelského Technologického institutu v Haifě

Jelin zpočátku namítal, že v případě jednoho pozitivního vzorku ve skupině mnoha negativních existuje možnost jeho „rozředění“, takže by nemusel být detekovatelný. V nemocnici Rambam proto provedli praktický test, při kterém smíchali 64 vzorků, u nichž věděli, že pouze jeden z nich je pozitivní. Zkouška pochybnosti rozptýlila, koronavirus byl při ní bez problémů odhalen.

Sama myšlenka hromadného testování není úplně nová, používalo se už za druhé světové války a v devadesátých letech se o něm uvažovalo jako o metodě testování na HIV.

Izrael k úternímu ránu zaznamenal 1656 nemocných COVID-19. Jedna osoba nákaze podlehla, 49 lidí se uzdravilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám