Hlavní obsah

Velká Británie nákazu podcenila a teď závodí s časem, tvrdí profesorka

Londýn

Velká Británie se nepřipravila na koronavirovou nákazu a testování podcenila, když se spoléhala na kolektivní imunitu. Tvrdí to profesorka Devi Sridharová z univerzity v Edinburghu. Je přesvědčená, že boj se šířením nákazy koronavirem Sars-CoV-2 Spojené království „vzdalo příliš brzo“ ve prospěch názoru, že se stejně většina lidí infikuje a tím se získá přirozeně imunita vůči tomuto viru, píše deník Daily Mail.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Vzorky krve určené k testování na koronavirus

Článek

„Plánování a příprava na rozsáhlé testování a použití velkých dat/aplikací pro trasování byly smeteny se stolu. Podle mého názoru jsme se vydali špatnou cestou,“ řekla. Zvládnout pandemii koronaviru lze podle Srindharové pouze rozsáhlým testováním, izolací nakažených osob a přísnou kontrolou jejich kontaktů. Tedy to, co dělá Jižní Korea, aniž by musela přistoupit k plošné karanténě a dalším drakonickým opatřením.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Současná opatření, která kabinet přijal v boji proti šíření koronavirové nákazy, jsou podle Srindharové jen snahou dohnat to, co se zanedbalo. V pondělí se v Británii prudce zvýšil počet obětí koronaviru o 27 procent – ze 1408 na 1789. Nakažených přibylo 3009, což představuje čtrnáctiprocentní nárůst na 25 150.

V Londýně už život neprodlužují. Ventilátory dávají jen těm, kdo mají šanci přežít

Koronavirus

Země dosud provedla méně než 5000 testů denně, naopak Jižní Korea denně testovala 15 tisíc lidí. Spojené království ve chvíli, kdy začalo přibývat nakažených, vzdalo podle Srindharové podrobné sledování kontaktů infikovaných pacientů. Výsledkem je proto podle profesorky celostátní karanténa.

Počet obětí koronaviru v londýnské nemocnici je třikrát vyšší, než uvádějí statistiky

Koronavirus

„Když se podíváme na Jižní Koreu, ta neměla žádnou plošnou karanténu, přitom registruje pouze 152 úmrtí a nevystavuje zdravotnický personál zbytečnému riziku a tlaku,“ řekla. Podle jejího názoru je plošná karanténa nejen ekonomický, ale i společenský a sociální problém.

Plán vlády, aby se denně provedlo 25 tisíc testů, se zřejmě nepodaří splnit, připustil člen kabinetu Michael Gove. V zemi totiž chybějí testovací látky.

Kritici označili vládní kroky za „katastrofu“ ve srovnání s tím, co se děje v Německu, kde se každý týden provádí 500 000 testů.

Reklama

Výběr článků

Načítám