Hlavní obsah

Nečekali jsme to, ale reagovali jsme rychle, tvrdí Vojtěch. O rezignaci neuvažuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připustil, že jej vývoj kolem šíření koronaviru zaskočil. Na rezignaci však nepomýšlí a podle svých slov chce „zůstat na palubě a dělat s kolegy maximum”.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s rouškou

Článek

Ministr v rozhovoru pro deník MF Dnes uvedl, že když se v lednu a únoru vyjadřoval o novém koronaviru, vycházel z dostupných informací, a zdůraznil, že nikdo tehdy nemohl přesně predikovat nynější vývoj, který v Evropě vyústil v epidemii.

„Je to přesně o tom, že tyto věci se nedají predikovat. Je sice důležité být připraven, ale z mého pohledu je důležitější umět rychle reagovat. Troufám si říct, že jsme na vývoj reagovali velmi aktivně,” uvedl ministr kabinetu, který sice zavedl mnohá restriktivní opatření, ale ochranné pomůcky zatím občanům neposkytl.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Roušky, které si lidé začali v rámci prevence šít doma, ministr označil za „hezký národní symbol lidské solidarity”.

Roušky, které ve středu dorazily, chce stát distribuovat lidem. Jak bude distribuce vypadat, však stále není jasné. Zatímco ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády se hovořilo o využití samospráv, ministr v rozhovoru zmínil možné zapojení České pošty, případně kombinaci více distribučních kanálů.

Ten dělá to a ten zas tohle. A stát jen kouká. Češi si šijí a rozvážejí roušky

Koronavirus

I přes náročnost posledních dní ministr o rezignaci neuvažuje. „Někdy je člověk možná z věcí otrávený, ale na druhé straně by mi to přišlo, jako kdyby kapitán opouštěl loď,” dodal ministr, který se neobává ani toho, že by jej mohl ve funkci vystřídat jeho náměstek a šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš: Lidé, nepanikařte

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) svolali na pátek odpoledne tiskovou konferenci. Apelovali na lidi, aby...

Výběr článků

Načítám