Hlavní obsah

Nebyl v Itálii? Tak nás to nezajímá, slyšeli všude rodiče nemocného syna

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál víc lidí se médiím svěřuje se zoufalými příběhy, že se oni sami, případně jejich blízcí, chtějí nechat vyšetřit na přítomnost koronaviru, a přesto, že mají příznaky, se ničeho nedovolají.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právo oslovila žena, která si nepřála zveřejnit své jméno a jejíž dvacetiletý syn je s velkou mírou pravděpodobnosti též na koronavirus pozitivní. Ve statistikách ale chybí: přestože jeho rodiče dělali co mohli, mladíka doposud nikdo neotestoval.

„Syn, který bydlí ve vlastním bytě, nám v neděli v noci volal, že se mu udělalo strašně zle. Měl vysokou horečku, zimnici, bolely ho všechny svaly a hlava. Začali jsme řešit, jak ho otestovat na koronavirus a obvolávali jsme všechny informační linky, protože on toho nebyl schopen,“ řekla Právu žena.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Veškeré linky byly ale nedostupné, nezbylo než vytočit zdravotnickou záchrannou službu. „Tam mě jen vyslechli a řekli, že oni řeší jen život ohrožující stavy a že máme zavolat na ta čísla, která jsme už zkoušeli bezvýsledně, případně kontaktovat praktického lékaře,“ sdělila Právu matka, jejíž syn ani necestoval do zahraničí, ani si nevybavuje, že by byl v kontaktu s někým, kdo by nakažený mohl být.

Úplně stejně pochodila, i když volala na nově zřízenou informační linku 1212. „Opět mi tam řekli, že mám volat na ta čísla, která jsem už zkoušela.“

Itálie hlásí 475 mrtvých s koronavirem za den

Koronavirus

Zoufalí rodiče zkoušeli volat i do pražských nemocnic, které už mají odběrová místa, jsou ale přetížená. „Dovolali jsme se na Bulovku a do Motola. Zeptali se jen, jestli byl syn v Itálii, nebo jinde v zahraničí. Když jsme řekli, že ne, tak jsme se rovnou dozvěděli, že ho testovat nebudou, leda že by přišel na odběrné místo, kde je ale fronta na několik hodin. To by ale v tom stavu, v jakém byl, nezvládl. Také nám přišlo nerozumné, aby stál někde ve frontě, kde může nakazit další lidi,“ vyprávěla žena.

Lékaři prioritně testují lidi s příznaky a cestovatelskou anamnézou, mezi stovkami nakažených v ČR se ale množí případy komunitního přenosu, čím dál tím víc lidí se nakazí uvnitř republiky.

Psychoterapeuti se šikují do boje s trudnomyslností

Koronavirus

Rodiče jsou v karanténě

„Na krajskou hygienickou stanici v Praze jsem se dovolala asi popadesáté. Tam mi řekli, že ho dají do pořadníku, ale že to bude trvat zhruba týden. Do včerejška prý po Praze jezdila jen jedna odběrová sanitka, nyní jezdí už tři,“ řekla.

Za praktickou lékařkou šel druhý den mladíkův otec. „Nechtěli jsme, aby syn vycházel z bytu. Lékařka vůbec nevěděla, co má dělat, ale napsala mu doporučení na testy,“ řekla matka.

Příliš zásadních chyb jsme neudělali, míní ministr Vojtěch

Koronavirus

„Měla jsem pocit, že o tom, co v těchto případech dělat, už vím všechno, ale zjistila jsem, že tu panuje akorát obrovský chaos. Buď se nikam nedovoláte, nebo to nikoho nezajímá. Zeptají se, jestli mu zabral paracetamol, a tím to končí,“ uvedla žena, jejímuž synovi se po dvou dnech vysoké horečky nakonec udělalo lépe.

Stále ale leží doma: nemoc, kterou koronavirus způsobuje, může po chvilkovém zlepšení znovu zaútočit. Protože těsně před vypuknutím příznaků své rodiče navštívil, chovají se teď oba, jako by byli nakažení a dodržují karanténu. „Snažila jsem se všem říct, že mi ani tak nejde o jeho léčbu, ale že byl v kontaktu s velkým množstvím lidí a že bychom je chtěli informovat. Že nám jde hlavně o ochranu společnosti, na to ale nikdo neslyší. Stále se tu prezentují čísla nakažených, ale ta z mého pohledu vůbec nevypovídají o skutečnosti,“ uzavřela matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám