Hlavní obsah

Nakazit se může maximálně 20 procent světové populace, tvrdí epidemiolog

Až dvacet procent lidí na světě se může nakazit novým koronavirem SARS-CoV-2, varoval newyorský epidemiolog Hakim Djaballah, který stál dlouho v čele korejského Pasteurova institutu. Stalo by se tak, pokud by čínské údaje o počtu případů nebyly pravdivé. Sdělil to listu The Korea Times, kde upozornil, že i vyléčení mohou v sobě mít dál virus a mohli by nakazit další lidi.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dezinfekce pokladních pultů v Severní Koreji

Článek

Jestliže se ukáže, že Čína neříkala pravdu o počtech potvrzených případů, mohlo by dojít k tomu, že by infekce zasáhla až dvacet procent globální populace, ale ne více,“ řekl Djaballah. „Nevěřím, že by mohlo být nakaženo 60 procent světové populace.“ Nepravděpodobných je i oněch dvacet.

Epidemiolog uvedl příklady: „Čína ohlásila více než 80 000 nakažených v populaci, která má 1,4 miliardy. (To by představovalo 460 000 nakažených na celém světě, byl-li by postižen - pozn. red.) Pokud by to v Číně bylo ve skutečnosti například 11 milionů, pak by ve světě mohlo být nakažených 62 milionů lidí.“ To je stále mnohem méně než 20 procent populace.

Evropa to podcenila 

Epidemiolog také kritizoval některé evropské vůdce, že nekompetentně podcenili epidemie: „Domnívám se dvě věci. Za prvé tu byla arogance některých evropských vůdců vůči čínské epidemii a jejich myšlenka, že to nikdy nedospěje k jejich břehům. Za druhé by to mohla způsobit opakovaná ujištění čínských úřadů a samozřejmě i Světové zdravotnické organizace (WHO). Stejné chyby se ale udělaly nejen v EU, ale na celém světě.“

Mluvčí nemocnice: Lidé nám zapírali, že přijeli z Itálie

Koronavirus

Zmínil, že je těžké v Schengenu uzavřít hranice mezi zeměmi. Upozornil, že i kdyby Itálie zakázala lety z Číny a dalších zemí s velkým počet nakažených, mohli se tito lidé do Itálie snadno dostat ze sousedních států. I tak ale zákazy letů redukují počet nakažených. Uvedl, že „je velmi jasné, že Itálie nebyla připravená a její zdravotnická infrastruktura se může brzo zhroutit, takže zvládání epidemie bude muset převzít armáda“.

Podle něj v Íránu a v Itálii může být zmutovaný virus: „Jsem přesvědčen, že Itálie a Írán se potýkají s vyvinutou a vysoce nakažlivou verzí stejného koronaviru. Tradice a chování společnosti vedly k rychlému šíření a nákaze nejen v těchto zemích, ale i v sousedních státech. Předpokládám, že se v následujících týdnech objeví stejný vývoj jako v Itálii i ve Francie a ve Španělsku.“ Dodal, že v Íránu je situace ještě horší kvůli ekonomickým sankcím.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Co se týká výhrad ke Světové zdravotnické organizaci, ta dlouho odkládala vyhlášení pandemie, udělala to až ve středu večer, i když jinak vyzývala k nutnosti zasáhnout proti epidemii a neustávat v tom.

Djaballah varoval, že epidemie může propuknout znovu: „Jestliže bude mít během několika týdnů Korea epidemii z 90 procent pod kontrolou, zbylých deset procent může snadno vytvořit nová ohniska, jak se tomu stalo v jednom callcentru v Soulu.“

„Systematické následné testy na virus jsou klíčové pro ujištění, že viry v nich nedosáhnou takové úrovně, aby lidé měli opět příznaky a mohli nakazit další lidi,“ uvedl Djaballah, který zmínil, že jihokorejské zkušenosti v tom mohou napomoci: „Jižní Korea má při provádění těchto testů větší výkonnost než jakákoli jiná země.“

Reklama

Výběr článků

Načítám