Hlavní obsah

Mluvčí nemocnice: Lidé nám zapírali, že přijeli z Itálie

– Frýdek-Místek
Právo, plk

Někteří lidé zapírali lékařům, k nimž šli například na ambulantní vyšetření, že se právě vrátili z Itálie. Měli strach, že by je pak lékař neošetřil. Řekla to v pátek mluvčí Nemocnice Frýdek-Místek Jana Březinová. Právě v této nemocnici onemocněla koronavirem zdravotní sestra z porodního oddělení. To se teď celé zavírá.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku.

Článek

„Víme o případech, kdy lidé při vstupním třídění zapírali, že se vrátili z postižených oblastí, aby mohli jít na pravidelnou ambulantní kontrolu,“ upozornila Březinová.

Podle ní se řada lidí vracela z jarních prázdnin z Itálie, ale do karanténního režimu nenastoupili. Karanténa pro cestující z Itálie je povinná pro ty, co se vrátili od 7. března.

Nakažená sestřička z Frýdku-Místku dělala na porodním oddělení, nemocnice ho zavřela

Koronavirus

Nemocnice podle ní v rámci pandemického plánu rozhodla o vybudování vlastního infekčního pavilonu, plošně testuje všechny příchozí pacienty k hospitalizaci, kteří mají příznaky respiračního onemocnění nebo virózy. Testuje také všechny zdravotníky v počínající fázi virózy, aby se minimalizovala rizika přenosu.

„V současnosti jako největší problém řešíme příliš dlouhé čekání na výsledek laboratorních testů, jde o 12 až 20 hodin. Naším cílem je dosáhnout času maximálně dvě hodiny, abychom mohli adekvátně reagovat na případný vysoký počet závažně nemocných v případě explozivního šíření infekce mezi obyvateli,“ poukázala mluvčí nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám