Hlavní obsah

Koronavirus znamená katastrofu pro živnost newyorských taxikářů

Nákaza koronaviru tvrdě dolehla na newyorské taxikáře, sužované už před epidemií invazí sdílených služeb a vysokými poplatky, které jim vyměřuje radnice. Typická žlutá auta, která se stala symbolem největšího amerického města a zahrála si i v řadě hollywoodských trháků, čelí podle středeční zprávy listu The New York Times katastrofě. O jejich služby není zájem.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Osamělý taxík na Manhattanu v New Yorku

Článek

Na newyorském Kennedyho mezinárodním letišti, obvykle jednom z nejrušnějších dopravních uzlů světa, čeká dnes taxikář na "rito" šest hodin, napsal The New York Times. Příjmy taxikářů se snížily o dvě třetiny, mnozí navíc z obavy před nákazou zůstávají doma a nevyjíždějí.

Podle informace sdružení taxikářů Metropolitan Taxicab, největšího ve městě, pokleslo za minulý týden využívání taxislužby o 91 procent.

Foto: Jeenah Moon, Reuters

Taxikář v New Yorku s respirátorem

Propad příjmů přivedl taxikáře a jejich rodiny do bezvýchodné situace, někteří nemají peníze ani na nákup základních potravin a léků. Většina z nich nemá žádné úspory, zvlášť devastující je pro jejich psychiku nejistá budoucnost. Podobná situace je podle amerických médií i v San Francisku, Washingtonu nebo Chicagu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Newyorští taxikáři nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože většinou nejsou zaměstnanci, ale samostatnými podnikateli. Newyorská radnice jim slíbila podporu, ale o podrobnostech zatím nikdo nic neví, napsal The New York Times.

"Strádá každý Newyorčan, ale taxikáři a řidiči nájemných limuzín, a takových lidí je ve městě 200 000, snad nejvíc," citoval list mluvčího newyorské samosprávy Coreyho Johnsona. "Je to tak masivní a náhlé, nikdo nic takového nikdy neviděl," dodal mluvčí.

Problém i v Česku

New York je v USA zdaleka největším ohniskem nákazy. Podle úterní bilance tam bylo diagnostikováno s nákazou koronavirem téměř 14 800 lidí, kolem 200 nemoci podlehlo.

Pokles poptávky o vysoké desítky procent hlásí i taxislužby v Česku. Po uzavření například barů nebo divadel lidé nemají tolik kam cestovat. Roli zřejmě hraje i fakt, že taxikáři byli mezi nakaženými koronavirem, ve vážném stavu je stále řidič služby Uber.

Taxikáři sice nosí roušky, žádají to i po cestujících, vozy jsou dezinfikovány, většina zákazníků se ale jízdě vyhne, pokud mají jinou možnost. Některé služby se nyní orientují místo na přepravu zákazníků na převoz balíčků z e-shopů nebo rozvážku jídla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám