Hlavní obsah

Když do hor, tak s rouškou v batohu

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté v českých horách, kde by se kvůli nouzovému stavu neměli příliš pohybovat, by měli do batohu přibalit roušku nebo respirátor. Turista bez roušky riskuje na horských stezkách stejný postih jako kdekoliv jinde. Upozornit na ignoraci vládního nařízení by měli turisty policisté, celníci a vojáci, kteří v pohraničních horách střeží zelenou hranici, i strážci národního parku.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Dbáme na to především v centru Špindlerova Mlýna. Nahoře to mají na starost kolegové, co hlídají státní hranici. Zatím nevíme o případu, že by s tím byly problémy,“ potvrdili špindlerovští policisté. Roušku by turisté při horských túrách mít měli minimálně v případech, pokud jdou ve skupině či se vzájemně míjejí.

„Naši strážci nemají kontrolu nošení roušek v kompetenci. Vzhledem k omezenému pohybu obyvatel by se vyjma místních neměl na horách prakticky nikdo pohybovat. Pohyb po hřebenech nelze považovat za možnou vycházku do parku za domem,“ reagoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Za nenošení roušky dostali lidé v Děčíně a Boleslavi pokuty 10 000 korun

Koronavirus

Lidí na krkonošských stezkách sice kvůli koronavirovým omezením ubylo, ale přestože platí omezení pohybu, tak se jich po horách za slušného počasí prochází vcelku dost. Nařízení sedět v případě pobytu v rekreační chalupě mnozí lidé nedodržují.

„Lidí kolem sice nechodí zdaleka tolik jako v sezoně, která by za normální situace vrcholila. Turistické chodníky přesto neosiřely. Roušku jsem u žádného z turistů neviděl,“ přiblížil šéf Záchranné služby Vrcholky hor Stanislav Beneš z krkonošské Luční boudy.

Policie soustředěná spolu s armádou a celníky na horské hranici doposud neeviduje na horách žádný případ spojený s porušením nařízení nosit ve veřejném prostoru odpovídající ochranu. Turisty o víkendu vyhnalo z hřebenů počasí, kdy za teplot pod bodem mrazu místy napadlo dvacet centimetrů sněhu.

Uzavřeny i pointy

„Lidé by měli mít na vědomí, že v případě, pokud se jim na túře něco stane, zbytečně zatěžují nejen záchranáře, kteří by za nynější situace měli být třeba jinde. Je nutné to vidět v širších souvislostech,“ prohlásila mluvčí královéhradecké krajské policie Eva Prachařová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Provoz kvůli pandemii výrazně omezila Správa KRNAP, opatření přijala i Horská služba.

Ochranáři uzavřeli všechna informační a školicí střediska, muzea, veškeré pointy pro veřejnost včetně červeně značené příhraniční hřebenové cesty a výstupové trasy na vrchol Sněžky. Horští záchranáři zakázali vstup třetích osob do objektů Horské služby a kvůli nedostatku ochranných pomůcek dočasně přerušili služby dobrovolných členů.

Turisté nedbají zákazu vstupu na šumavskou Jezerní stěnu

Cestování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám