Hlavní obsah

Je to divadlo, komentoval kontroly na hranici v Mikulově jeden z řidičů

Právo, Milan Vojtek
Břeclav

Pondělí ráno krátce před sedmou hodinou. Bývalá celnice před Mikulovem. Do vozovky ve směru vjezdu do ČR vstupuje muž v reflexním oblečení a odklání veškerou dopravu z obvyklého směru. Nákladní i osobní auta zajíždějí pod střechu, kde v časech před vstupem ČR do schengenského prostoru celníci s cizineckou policií kontrolovali kamiony.

Kontroly na hraničním přechodu MikulovVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Řidiči od policistů dostávají letáky s radou, jak postupovat v případě podezření na onemocnění koronavirem. Dvojice hasičů pak přistupuje s teploměrem a paprskem namířeným na čelo cestujících a měří teplotu. Největší zájem mají hasiči o auta s italskou registrační značkou, protože právě tam řádí virus nejvíce. Zavazadlový střešní box či vyrovnané lyže na nosiči na střeše auta rovněž neomylně přilákají pozornost hasičů.

Řidič kamionu putoval z hranic rovnou do nemocnice. Přijel z Itálie s teplotou

Koronavirus

Zatímco policisté i hasiči jsou v akci, na hranici přijíždějí další vozy s vybavením, které má kontrolorům usnadnit službu. Prověrky mají trvat prozatím nejméně dva týdny, bývalý hraniční přechod je už ale dlouhou dobu opuštěný, a dokonce poznamenaný řáděním vandalů. Policistům tak poslouží mobilní WC a další nouzové zázemí.

Foto: Novinky

Kontroly na hranicích - Mikulov

V pondělí ráno je čekala ve službě teplota u bodu mrazu a absence místa, kde by se aspoň na chvíli zahřáli. Když jeden z hasičů ze zvědavosti namíří teploměr na policistku, ukáže displej teplotu 34,3 stupně.

Na testy choďte až s obtížemi, prosí Nemocnice Na Bulovce

Koronavirus

Zatím bez problémů

„Je to divadlo, že se něco dělá. Kolik lidí překročí hranice na dalších přechodech? V Poštorné máte taky silnici první třídy a tam kontroly psané nejsou. Spousta Poláků se naučila jezdit tudy, spousta našinců míří touto cestou na lyžování do Rakouska a Itálie, ale tam kontroly psané nejsou. Jaký to má potom smysl? A to se ani nebavím o železnici, kolik lidí přijíždí do Břeclavi vlaky? Railjety do Prahy přeci začínají v Grazu,“ komentoval dění jeden z čekajících motoristů.

Opatření na hranicích: Podívejte se, jak policie zastavuje řidiče a hasiči měří cestujícím teplotu

Koronavirus

Provoz v pondělí ráno nebyl nijak velký. „Kdyby kontrolovali o víkendu, to se vracela spousta lidí z hor, ale dnes? To snad ani nemá smysl,“ dodal řidič.

„Informační leták nechci, co kdyby mě nakazil...”

Po dvou hodinách práce nezjistili hasiči v Mikulově žádný problém. Z poklidu předávání letáků a měření teploty vybočila jen otázka, zda je možné odmítnout převzít letáky. A to právě z obavy nakažení.

V obdobném duchu se odehrávaly i kontroly na dálnici D2 u Lanžhota na Břeclavsku. Vzhledem k tomu, že policisté, posílení navíc o celníky, situaci zvládali, vyslali hlídku celníků i na hraniční přechod Poštorná-Reintal a obsadili tak i další přechod silnice I. třídy na jihu Moravy.

Anketa

Souhlasíte s kontrolami na hraničních přechodech kvůli koronaviru?
Ano
80,3 %
Ne
19,7 %
Celkem hlasovalo 7064 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám