Hlavní obsah

Opatření na hranicích: Podívejte se, jak policie zastavuje řidiče a hasiči měří cestujícím teplotu

Rozvadov (Tachovsko)
Aktualizováno

Policisté, celníci a hasiči od pondělního rána na deseti vybraných hraničních přechodech provádějí namátkové kontroly řidičů. V rámci preventivních opatření proti šíření nového koronaviru měří teplotu u cestujících přijíždějících do České republiky. Na přechodu v Rozvadově opatření funguje už od nedělního večera.

Záznam: Opatření na hraničním přechodu v RozvadověVideo: Novinky

 
Článek

Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru (HZS) ČR Rudolfa Kramáře budou na třech z deseti vybraných míst společně policisté, celníci i hasiči. V Rozvadově budou hasiči ze záchranného útvaru, jinde v zemi z krajských sborů HZS. „Hasiči nemají oprávnění stavět vozidla, zatímco policie a celníci nemají oprávnění plnit mimořádný úkol ze zákona, takže se vhodně doplňujeme,” řekl ke spolupráci celníků, hasičů a policie.

Policisté a celníci budou zastavovat a navádět auta ke kontrolnímu stanovišti a rozdávat informační letáky ke koronaviru, hasiči budou měřit teplotu. „Teploměry od ministerstva zdravotnictví jsou k dispozici,” řekl v neděli večer Kramář.

Vsetín rozdal do škol roušky. Využít je mohou učitelé a zaměstnanci

Koronavirus

Kontroly na Rozvadově

Od sedmi hodin ráno odklání policisté za hraničním přechodem v Rozvadově veškerou dopravu směrem do Česka k areálu zdejší benzínové stanice a odstavných parkovišť. Kamiony tudy jen projíždí, všechna osobní vozidla a dodávky staví společná čtyřčlenná hlídka policistů a celníků.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Náhodně vybraným posádkám měří hasiči teplotu.

Řidiči dostávají letáky v češtině, němčině, angličtině a italštině s oznámením ministerstva zdravotnictví – upozorňují osoby vracející se z Itálie s trvalým nebo přechodných pobytem v Česku na povinnost ohlásit se praktickému lékaři a na nařízenou karanténu.

Některým namátkově vybraným osádkám měří hasiči v ochranných rouškách teplotu. Touto procedurou prošel třeba zájezdový autobus z Itálie, často se týká dodávek. Většina osobních aut odjíždí bez kontroly.

Kontroly na hraničním přechodu Pomezí nad Ohří na ChebskuVideo: Rudolf Voleman, Právo

Opatření bylo mimo jiné zavedeno také na hraničním přechodu Dolní Dvořiště, kde jednoho řidiče záchranná služba převezla do nemocnice. "Měl teplotu, proto jsme jej ošetřili a směřujeme do českobudějovické nemocnice. Tam se rozhodne, jaký bude další postup," řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.

Na jižní Moravě se kontroly týkají přechodů Mikulov, Břeclav a Hatě.

Kontroly na hraničním přechodu Dolní DvořištěVideo: Pavel Orholz, Právo

Pokud naměří teplotu, oznámí to hygienikům

Hasiči nepotřebovali k měření teploty žádné speciální školení, protože mají kurz neodkladné předlékařské péče a díky tomu vědí, jak správně měřit teplotu.

Pokud hasiči u někoho zjistí zvýšenou teplotu, oznámí to veliteli stanoviště, jenž bude kontaktovat krajskou hygienickou stanici, která nařídí další postup.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Hasiči postavili na dálničním přechodu v Rozvadově stanoviště pro namátkové lékařské kontroly a měření teploty řidičů přijíždějících ze zahraničí. Použili pro tento účel speciální kontejner pro nouzové přežití.

„Hasiči budou v rámci výkonu služby používat respirátory, ochranný štít a latexové rukavice, aby došlo k zamezení přenosu případné infekce koronaviru,” popsal opatření Kramář. Hasiči mají připravené i ochranné obleky Mikrogard, použijí je ale jen v případě, že by museli nějak manipulovat s lidmi, u nichž by zjistili podezření na možnou přítomnost koronaviru.

Záchranné složky začaly měřit teplotu na hraničním přechodu RozvadovVideo: Novinky

Zázemí pro kontroly nebylo nutné budovat na všech deseti vybraných přechodech. Kde to je možné, využije se současná infrastruktura. Policie bude ve spolupráci s celní správou a hasiči předávat cestujícím na hraničních přechodech Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Dolní Dvořiště, Strážný, Mikulov, Hatě, Břeclav, Cínovec a Pomezí letáky s informacemi v češtině, angličtině a němčině. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) tiskla resortní tiskárna letáky celý víkend. Policie si už ráno odvezla 150 000 kusů, 125 000 letáků dostanou České dráhy, uvedl na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám