Hlavní obsah

Izraelci pracují na dechovém testu na koronavirus

Novinky,

Izraelský vědec Hossam Haick vyvíjí se svým týmem dechový test na diagnostiku onemocnění Covid-19. Výzkum skupiny se zaměřuje kromě testování dechu pomocí nanosenzorů i na další způsob zjišťování přítomnosti koronaviru, a to speciální technikou z kůže. Dechová metoda je podle Haicka neinvazivní, rychlá, nenákladná a již je ve fázi klinických testů.

Expert na nanotechnologie Hossam Haick představuje nové senzory, které umí detekovat koronavirus v těleVideo: Technion

 
Článek

Hossam Haick z Izraelského technologického institutu Technion, což je univerzita technického zaměření nacházející se v Haifě, vyvíjí s kolegy ve své laboratoři diagnostický test pro lidi bez symptomů.

Nejdůležitější je, že zkoušíme detekovat virus, když je stále v inkubační fázi – čili když je přítomen v těle, avšak pacient ještě nevykazuje žádné příznaky.
Hossam Haick

„Pracujeme s novými nástroji vyrobenými z malých senzorů využívajících nanotechnologie. Senzory kromě toho, že jsou hardwarově velmi citlivé, využívají také umělou inteligenci, což z nich dělá inteligentní senzorický systém, který můžeme použít k detekci koronaviru v lidském těle i v jeho počátečních stadiích,“ popsal Haick na videu, které zveřejnil institut Technion.

Testování v Česku: Sady kupujeme v zahraničí, čeští výrobci se ale také hlásí

Koronavirus

Haick, který je nyní v Izraeli v karanténě po návratu ze zahraničí, na videu dále uvádí, že nový způsob testu na přítomnost SARS-CoV-2 lze provádět dvěma různými způsoby.

Ze vzorku dechu nebo přes kůži

„Jedním z nich je integrace těchto inteligentních senzorů se zařízením, které detekuje nemoc ze vzorku dechu, z dechové částice,“ vysvětlil. Tato metoda je podle něj neinvazivní, rychlá, není rovněž drahá a užívá zařízení o velikosti mobilního telefonu.

„Dané zařízení již máme hotové a aktuálně probíhá jeho klinické testování v nemocnici v jedné ze zemí, která je koronavirem více postižena. Máme povzbudivé výsledky, které oznámíme, jakmile to bude možné,“ dodal.

Jak významně zrychlit testování? Izraelci mají nápad

Koronavirus

Průlom v testování? Se situací by mohli pomoci vycvičení psi

Koronavirus

Druhá metoda, kterou Haickův tým vyvíjí a testuje, je velmi lehký a též poměrně levný postup – cosi jako „tetovací náplast“, kterou lze nalepit na hruď či paži. Vědci doufají, že tato náplast jim umožní detekovat Covid-19 přes kůži a že takto budou moci monitorovat virus v raných i pozdějších stadiích, s léčbou nebo bez ní.

Příprava i na budoucí epidemie

„Nejdůležitější věc na těchto dvou přístupech je, že zkoušíme detekovat virus, když je stále v inkubační fázi – čili když je přítomen v těle, avšak pacient ještě nevykazuje žádné příznaky,“ poznamenal Haick.

„Věřím, že když budeme používat tyto dvě metody, které jsou obě dostupné, levné a přenosné, dosáhneme cíle. Vše samozřejmě vyžaduje mnoho hodin práce a výzkumu. Doufám, že už brzy tyto technologie uvidíme v praxi v boji proti koronaviru a také s jinými epidemiemi, které se mohou objevit v budoucnu. A na ty se musíme připravovat už teď,“ uzavřel.

V Británii budou testovat vakcínu proti koronaviru v tajné laboratoři

Koronavirus

Izraelci hlásí pokrok u vakcíny proti koronaviru. Čekají je ale ještě měsíce testů

Koronavirus

Samotná univerzita Technion se snaží proti šíření koronaviru bojovat různými prostředky, jak připomíná na svém webu. Pracuje i na výrobě vakcíny.

Nespoléhat na „domácí dechový test“

Co se týká jiného „dechového testu“, už dříve internetem kolovala informace, že lidé se mohou „testovat“ na Covid-19 každý den sami doma tím, že se pokusí zadržet dech po dobu 10 sekund. A pokud to úspěšně zvládnou bez nutnosti kašle nebo nějakého pocitu nepohodlí, prokáže se, že v plicích není fibróza způsobená koronavirem, což má de facto znamenat, že nedošlo k infekci.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Jenže podle expertů, které cituje server USA Today, je toto domácí určování nákazy značně nepřesné. Například Faheem Younus z americké Marylandské univerzity napsal, že takové tvrzení je nesprávné. Proč? „Většina mladých pacientů s koronavirem bude moci zadržet dech déle než deset sekund, zatímco mnoho starších bez viru to nebude schopno udělat,“ konstatoval.

A newyorský specialista na infekční choroby a nemoci plic Thomas Nash uvedl pro agenturu Reuters, že daná domácí dechová zkouška může být jen určitý „doplněk“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám