Hlavní obsah

Izraelci hlásí pokrok u vakcíny proti koronaviru. Čekají je ale ještě měsíce testů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci z Izraelského institutu pro biologický výzkum finišují s vakcínou proti koronaviru, píše izraelský deník Ha'arec s odvoláním na lékařské zdroje. I když vědci činí v porozumění viru SARS-CoV-2, který způsobuje infekční onemocnění Covid-19, pokroky, vyhráno zdaleka není. Následovat budou týdny až měsíce preklinických a klinických studií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek z izraelské laboratoře

Článek

Podle lékařských zdrojů udělali vědci z vládního institutu posun v porozumění biologickému mechanismu a vlastnostem viru, včetně lepší schopnosti diagnostiky a produkce protilátek pro nakažené.

Ha'arec zdůrazňuje, že každý mezikrok je důležitý. Je však třeba si uvědomit, že vývoj očkovacích léčiv je během na dlouhou trať. Jestliže je lék vyvinutý, musí se nejprve průkazně otestovat. Poté může následovat hromadná výroba, pozdější distribuce a podávání vakcíny s sebou může přinášet další komplikace.

Koronavirus v datech: Jak se bude šířit dál?

Koronavirus

Proces vývoje vyžaduje řadu testů a experimentů, které mohou trvat mnoho měsíců, než bude očkování považováno za účinné a bezpečné. Bude tedy trvat ještě rozhodně několik měsíců, než bude vakcína k dispozici, a to i kvůli zdlouhavému a někdy byrokratickému procesu testování a schvalování, píší izraelská média s odkazem na jednoho člena odborného týmu.

Proměnit na mírné nachlazení?

Na vývoji vakcíny pracují i jiná pracoviště v zemi. Experti z Výzkumného ústavu Galilea v Izraeli na vakcíně pracují už čtyři roky, nyní s ní také finišují a vzhledem ke genetické shodě jsou ji připraveni modifikovat tak, aby zabírala i na vir SARS-CoV-2.

Vakcína proti koronaviru bude do několika týdnů, slibují Izraelci

Koronavirus

Na konci února se objevila zpráva posvěcená izraelským ministerstvem vědy, že vakcínu původně určenou pro drůbež jsou během tří měsíců připraveni začít testovat na lidech, nicméně vědci zatím nechtějí vzbuzovat „falešné naděje“.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Podle aktuálních informací řekl vedoucí výzkumného týmu v ústavu Galilea Chen Katz listu The Times of Israel, že nová a ústně podávaná očkovací vakcína pro dospělé a děti by mohla „tuto nemoc proměnit na velmi mírné nachlazení“.

Reklama

Související články

WHO vyhlásila kvůli koronaviru pandemii

Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlásila ve středu epidemii koronaviru SARS-CoV-2 za pandemii. Šéf WHO Tedros Ghebreyesus dodal, že se tím ale nijak...

Výběr článků

Načítám