Hlavní obsah

Itálie hlásí 475 mrtvých s koronavirem za den

Itálie ve středu ohlásila nejvyšší dosud zaznamenaný denní nárůst obětí nového typu koronaviru: za posledních 24 hodin jich přibylo 475 a celkových počet mrtvých tak dosáhl 2978. Na celém světě se koronavirem nakazilo více než 200 tisíc lidí, z toho 522 v Česku.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Převoz pacienta do nemocnice v Římě

Článek

Itálie za posledních 24 hodin potvrdila 4207 nových případů nákazy. Celkový počet infikovaných v zemi je tak 35 713. Zemřelo celkem 2978 lidí.

V Evropě je po Itálii koronavirem nejvíce zasažené Španělsko, které oznámilo nárůst od úterý o 2538 případů na 13 716 potvrzených infikovaných od února a 598 obětí.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Počty nakažených ale ani ve Španělsku podle místních úřadů neodrážejí zcela realitu, protože lidem s mírnými příznaky, kteří zůstali v domácí karanténě, se v posledních dnech testy nedělaly. Na to ve středu upozornila agentura AFP, podle níž drtivá většina států testuje na koronavirus jen hospitalizované osoby s těžkými symptomy.

Francouzské zdravotnické úřady za středu hlásí dalších 89 obětí nového typu koronaviru, jejich počet tak stoupl na 264. To oproti úterku představuje 51procentní nárůst, informuje agentura Reuters. V celé zemi ve snaze zabránit šíření koronaviru platí druhý den karanténa, omezen je pohyb lidí.

Kvůli karanténě nemohla říct sbohem svému otci. Nebyla za ním, ani když mohla, brání se hospic

Zahraniční

Počet obětí nemoci z koronaviru překonal v Británii hranici sta a potvrzených případů nákazy už je více než 2600. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom informoval zpravodajský web BBC.

Britský premiér Boris Johnson oznámil, že od příštího týdne se do odvolání uzavřou všechny školy v zemi a v příštích dnech se výrazně zvýší počet testovaných. Uvedl, že pokud to bude třeba, přijme Británie další opatření proti šíření viru. Britská vláda je terčem kritiky z řad politiků, odborníků i obyvatel kvůli přístupu k boji proti koronaviru, protože nepřijala razantní opatření, jež by bránila jeho šíření.

V Německu podle Institutu Roberta Kocha (RKI) roste počet nakažených exponenciálně a když se to nepodaří zpomalit, může být za dva až tři měsíce až deset milionů infikovaných. Podle institutu může trvat i dva roky, než bude velká část obyvatel imunní a nákazu se podaří zastavit.

Německo čelí největší výzvě od druhé světové války, říká Merkelová

Koronavirus

V Belgii, kde počet nakažených stoupl na 1486 a obětí je 14, začala ve středu platit celostátní karanténa. Švýcarsko povolalo na výpomoc do nemocnic a zdravotnických zařízení stovky vojáků, což je největší nasazení vojenských sil v alpské konfederaci od druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám