Hlavní obsah

Na Olomoucku uzavřeli kvůli koronaviru 21 obcí

• Aktualizováno

Kvůli šíření koronavirové nákazy hygienici v pondělí ráno neprodyšně uzavřeli Uničov, Červenku a Litovel na Olomoucku. Později rozšířili opatření na dalších 18 obcí v regionu. Lidé je nemohou opustit, zakázán je vstup.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie kontroluje auta v LitovliVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Nařízení mimořádného opatření se podle hygieniků týká také obyvatel obcí Chořelice, Chudobín, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savín, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benkov u Střelic, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renoty a Střelice u Litovle. Jde o místní části Litovle a Uničova.

Lidé nemohou tato města a obce opustit a zakazuje se také pohyb mimo místo jejich trvalého pobytu a to minimálně na dobu 14 dnů. Opatření se týká i dopravy. Na dálnici D35 jsou od pondělního rána uzavřeny sjezdy a nájezdy 248 a 253 na dálnici u Litovle.

Opatření se týká celkem zhruba 24 tisíc lidí.

Jak se chovat v karanténě, radí psycholožka

Koronavirus

„To je v háji, v Litovli mám své dva syny. Jsou tam u babičky od minulého týdne, kdy byly uzavřeny základní školy. Snad se mi je podaří odtamtud nějak dostat,“ svěřila se Právu časně ráno třiatřicetiletá Jana z Olomouce.

Foto: olkraj.cz

Nařízení mimořádného opatření pro obce na Olomoucku

Zásobování potravinami a dalším nezbytným zbožím je zachováno a nijak se nemění, oznámil v pondělí na webu Uničova starosta Radek Vincour (ODS). Na Litovelsku a Uničovsku bylo v neděli večer evidováno 25 případů koronaviru, v celém Olomouckém kraji jich bylo 32.

Přehledně: Co vláda zakázala a povolila spolu s omezením volného pohybu osob

Koronavirus
Foto: olkraj.cz

Nařízení mimořádného opatření pro obce na Olomoucku

„Lidé s trvalým pobytem v Uničově nemohou město opustit. Byl rovněž vydán zákaz pohybu po samotném Uničově s výjimkou cest do práce, na nákup základních potřeb, k lékaři či veterináři. Dále lidé smějí své bydliště opustit z důvodu zajištění péče nebo doprovodu pro své příbuzné a blízké, případně k vyřízení úředních záležitostí,“ uvedl Vincour.

Foto: olkraj.cz

Nařízení mimořádného opatření pro obce na Olomoucku

Do Uničova, Litovle a Červenky není nikomu umožněn přístup s výjimkou řidičů zásobovacích vozidel, zdravotníků, policistů nebo hasičů. „Výjimku mají i lidé s trvalým bydlištěm mimo Uničov, kteří v Uničově pečují o své blízké. Každý, kdo je oprávněn do města vstoupit, bude na kontrolním stanovišti vybaven ochrannými prostředky," uvedl Vincour.

Zaměstnanci pracující v uničovských podnicích a vracející se do svého bydliště mimo Uničov z nočních směn budou na kontrolních stanovištích zaregistrováni a bude jim nařízena dvoutýdenní karanténa v místě bydliště. "Obchody s potravinami, drogerie, lékárny, prodejny krmiv pro zvířata nebo čerpací stanice zůstávají otevřeny," dodal Vincour.

Nemocnice omezují zbytnou péči

Koronavirus

Olomoucký kraj měl podle nedělních dat ministerstva zdravotnictví druhý nejvyšší počet nakažených ze všech krajů po Praze.

V Česku je zatím 293 nakažených koronavirem, dva lidé jsou ve vážném stavu. Vláda zakázala s účinností od pondělí 0:00 do 24. března 06:00 kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám