Hlavní obsah

Český pacient v kritickém stavu může dostat experimentální lék

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká firma Gilead schválila poskytnutí experimentálního léku Remdesivir pro pacienta, který je v kritickém stavu s chorobou Covid-19 v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Lék již byl odeslán do Česka.

Foto: Bing Guan, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Užití experimentálního léku Remdesivir tento týden dočasně povolilo ministerstvo zdravotnictví.

Podle mluvčí nemocnice Marie Heřmánkové jej zařízení zatím nedostalo. Americká firma ho přiděluje na základě žádosti pro konkrétní pacienty podle popisu jejich stavu. Premiér Andrej Babiš (ANO) tento týden uvedl, že vláda by pro lék poslala armádní speciál.

O lék žádala pro jednoho pacienta ve vážném stavu také Nemocnice na Bulovce.

Trump požaduje schválení experimentálního léku, na kterém se podílel i Čech

Koronavirus

Klinické testy léku Remdesivir začaly v USA před několika dny. Lékaři chtějí do testů zapojit dohromady na 400 lidí v 50 zemích. Polovině z nich přitom dají remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by mohly být na konci března.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Remdesivir je antivirotikum původně vyvinuté proti virům Ebola a Marburg, účinkuje ale i proti koronavirům. Jak pomáhá proti současnému koronaviru SARS-CoV-2 způsobujícímu nemoc Covid-19, se zkoumá.

Týmu, který lék vyvíjí, šéfuje Čech Tomáš Cihlář.

Reklama

Výběr článků

Načítám