Hlavní obsah

Česko je na biologické hrozby připraveno lehce nadprůměrně, ukazuje index

Spojené státy jsou na epidemie a pandemie připraveny nejlépe v celém světě, zatímco nejhůř si vede Rovníková Guinea, ukazuje index globálního zdravotního zabezpečení (GHS). Česká republika je v něm na 42. místě ze 195.

Článek

Největším biologickým rizikem je v posledních měsících virus Sars-CoV-2. Nejlépe jsou na něj s indexem 83,5 ze 100 připraveny Spojené státy. Následuje je Velká Británie s indexem 77,9. Index Česka je 52,0 a tím se dostalo na 42. místo ze 195. Celosvětový průměr je 40,2.

V rámci Evropy je Česko na 26. místě, nejhorší jsou malé státy Andorra, San Marino a Monacké knížectví. Z větších zemí pak Bělorusko s indexem 35,3.

Ze států, které mají s Českem hranice, si nejlépe vede Německo s indexem 66,0. Následuje Rakousko s 58,5 a Polsko s 55,4. Index Slovenska je 47,9. Itálie má index 56,2.

GHS komplexně hodnotí a systematicky porovnává zdravotní zabezpečení 195 zemí světa. Index pomáhá zlepšit schopnost zemí řešit největší zdravotnická rizika (epidemie a pandemie) na světě tím, že ukazuje největší slabiny každé země.

140 klíčových otázek v 6 kategoriích

Odborníci ze 13 zemí vytvořili 140 otázek, které jsou uspořádány do šesti hlavních kategorií (prevence, detekce, reakce, zdravotní systém, dodržování norem, rizika), jež se dále dělí na 34 indikátorů a 85 subindikátorů.

Každá otázka je měřena indexem od 0 do 100. Celkové skóre země se pak průměruje do každé kategorie a každá kategorie následně do celkového výsledku země.

Jednotlivé země díky GHS znají své největší slabiny a ví, kam mají směřovat své úsilí a investice, aby reagovaly na biologické hrozby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám