Hlavní obsah

Češka uvázla v Jihoafrické republice. Už čeká na repatriační let

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako spousta dalších Čechů, také 55letá Renata Urbanová z Prahy uvázla v zahraničí. A hned na opačném konce planety v Jihoafrické republice. Cesta zpět do vlasti se jí kvůli pandemii značně zkomplikovala, protože se v zemi uzavřela letiště pro jakékoli komerční spoje. Nakonec se však snad dostane do Evropy sobotním repatriačním letem.

Foto: Profimedia.cz

Jihoafrická republika. Ilustrační foto

Článek

Do Jihoafrické republiky se Urbanová vypravila se svým bývalým švagrem (63) – jeli navštívit jeho bratrance, který žije ve městě Hermanus, ležícím asi 130 kilometrů od Kapského města. „Švagr měl na 14 dní přiletět s manželkou, ale ta mu dva dny po zakoupení letenek oznámila, že nepojede, protože je to dlouhá cesta. Tak jsem přišla na řadu já, stará cestovatelka,“ napsala Češka Novinkám.

Směrem do své destinace Urbanová odletěla 15. března, tedy pouze o den dříve, než došlo v Česku k uzavření hranic a zákazu cestování. Vzhledem k dynamicky se vyvíjející situaci se se švagrem ale nakonec rozhodli vrátit domů co nejrychleji, naneštěstí sehnali letenky jen o jediný den dříve, než byl jejich původní termín, tedy na sobotu 28. března.

„V pátek jsme dostali zprávu, že je zavřené nebe a od té doby zde tvrdneme. Je zákaz vycházení, takže jen ráno vyběhneme rychle nakoupit něco k jídlu a zase zpět do vězení,“ vysvětluje Češka aktuální situaci.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Urbanová se společně se švagrem samozřejmě rozhodli oslovit českou ambasádu v Pretorii, hlavním městě Jihoafrické republiky, aby jí o svojí situaci zpravili. Ta je požádala, aby pár dní vydrželi. „Nakonec se zdálo, že už neodletíme,“ tvrdí Češka a dodává, že do dvou repatriačních letů, 7. a 8. dubna, se nedostali. „Přepadne vás velká úzkost a deprese, že jste vlastně tak moc daleko, že vám není pomoci,“ napsala žena.

„Navíc máme zprávy, že se tady v JAR bude situace vyostřovat, hrozí totální promoření slumů, kde jsou na několika metrech čtverečních nasáčkovány stovky lidí. Prý hrozí i nepokoje a rabování,“ vyjádřila Urbanová své obavy.

Nakonec se však oběma Čechům podařilo získat místa v repatriačním letu v sobotu, přičemž odletí společně s dalšími lidmi do německého Frankfurtu a z něj budou do vlasti pokračovat autobusem. „Nedokážu říct, zda jsme tam byli zařazeni nebo to někdo díky našim známým zařídil,“ vysvětluje Urbanová. „Vím, že jsme měli sedět doma na zadku, ale nikdo netušil, že se to takto semele,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám