Hlavní obsah

Bill Gates investuje do vývoje vakcíny miliardy dolarů

Novinky, nčs

Bill Gates, spoluzakladatel Microsoftu, filantrop a dlouhodobě jeden z nejbohatších lidí světa, podporuje vývoj vakcíny proti novému koronaviru. Do výzkumu hodlá investovat miliardy dolarů a urychlit tak vývoj vakcíny. Prozradil to v rozhovoru pro The Daily Show s Trevorem Noahem.

Foto: Profimedia.cz

Bill Gates v roce 2018

Článek

Ačkoliv si je Gates vědom toho, že prostředky, které prostřednictvím nadace, již založil společně s manželkou Melindou, se pravděpodobně nikdy nevrátí, hodlá podporovat sedm výzkumných středisek pro vývoj vakcíny.

„Není tak hrozné utratit pár miliard dolarů v situaci, kdy nám jde o biliony dolarů,” prohlásil v rozhovoru Gates. Nyní se chystá podpořit sedm „továren”, z nichž však nakonec budou pravděpodobně vybrány dvě nejúspěšnější.

„Můžeme tu situaci urychlit a věnovat se různým způsobům vývoje. Nyní záleží na každém měsíci,” uvedl miliardář, který tak může předběhnout vládní výzkumy. Podle Gatese je možnost, že za 18 měsíců by mohla existovat vakcína, kterou se začne očkovat.

„Máme do té doby jistá opatření, ale přesto lidé budou mít pořád strach. Abychom se mohli znovu usadit na stadion plný lidí, je potřeba vytvořit vakcínu a dostat ji do světa,” je přesvědčený Gates, jehož majetek odhadl magazín Forbes v roce 2019 na 96,5 miliardy dolarů (2,5 bilionu korun).

Nadace Billa a Melindy Gatesových už podpořila 20 miliony dolarů (půl miliardy korun) tři instituce ve Velké Británii a Spojených státech, které zkoumají účinnost léků na jiná onemocnění a mohly by být zbraní proti novému koronaviru.

Bill Gates odstupuje z představenstva Microsoftu

Internet a PC

„Tyto prostředky pomohou předním institucím zkoumat, jak existující léky mohou přispět k řešení pandemie, se kterou se potýkáme po celém světě,” uvedl generální ředitel nadace Mark Suzman.

Gates v rozhovoru pro Fox News připustil, že pandemie je „noční můra”, ale zároveň vyjádřil naději, že předpokládaný počet Američanů, který v důsledku pandemie zemře (240 tisíc lidí), by mohl být nižší, pokud USA změní svůj přístup zejména k testování.

Mrtvá těla čekají v nemocnici v New Yorku na chodbách, nestíhají je odvážet

Koronavirus

Gates rovněž podpořil současná opatření proti šíření nákazy, jakými jsou omezení cestování či sociální distancování a prosazuje cílenější testování, které by pomohlo přetíženým nemocnicím.

„Pokud bychom pokračovali v běžném režimu, křivka nákazy by nezačala klesat, nakažena by byla většina populace, což by vedlo k obrovskému nárůstu poptávky po lékařské péči, přetížení systému a spoustě úmrtí,” řekl v neděli Gates.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám