Hlavní obsah

Žiju, hlásí z Ukrajiny sniper Wali. Ruská propaganda ho pohřbila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsem živý, dobře najedený, odpočinutý a vše je v pořádku, dal o sobě vědět z Ukrajiny kanadský odstřelovač Wali. Popřel tak zvěsti, jež se začaly před několika dny šířit přes ruskou propagandu, že bývalý voják, který je považován za nejlepšího snipera na světě a který vyrazil po ruské invazi pomoci ukrajinské armádě, v bojích padl.

Foto: koláž s použitím Profimedia.cz a FB La Torche et l'Épée

Sniper Wali hlásí z Ukrajiny, že žije.

Článek

„Byl jsem poslední, kdo se dozvěděl, že jsem mrtvý,“ komentoval to Wali suše. V úterý se ozval z Kyjeva a pro Global News uvedl, že je „dobře najedený, odpočinutý a vše je v pořádku“.

Na Ukrajinu dorazil elitní sniper Wali. Cíl neutralizuje až na 3,5 kilometru

Válka na Ukrajině

„Myslím, že to byl jen troll. Ale myslím si, že nepřítel touto propagandou ztratí důvěryhodnost. Nechápu, proč prosazují takové lži. Je přece jasné, že po pár dnech se objevím, a bude evidentní, že žiju,“ doplnil.

Minulý týden, kdy se o něm začaly šířit zvěsti, že padl, strávil podle svých slov „v oblasti Kyjeva“. Nyní odpočívá, protože je nemocný. Jeho slova provázel silný kašel. Tvrdil, že se v příštích několika dnech vrátí na frontu.

Ukrajinská armáda hlásí těžké boje u Charkova

Válka na Ukrajině

Řekl, že bojuje po boku „úžasných“ ukrajinských vojáků. V posledních několika dnech prý skupina zaujala pozici a „postoupila proti nepříteli“ v regionu, ve kterém bojovala.

„Tato válka je jako hrát šachy, aniž byste věděli, kde jsou ostatní pěšáci. Byl jsem v domě, kde střely zničily místnost hned vedle. Byl jsem asi tři metry daleko. Měli jsme štěstí,“ řekl.

Mluvčí Kremlu: Jaderné zbraně použijeme při existenčním ohrožení

Válka na Ukrajině

Je podle svých slov ohromen, jak se válka na Ukrajině liší od ostatních konfliktů, kterých se účastnil. „Není to tak, že by se všechno zhroutilo, stále je tu internet. Většina bojových zón nemá elektřinu ani vodu a je tam chaos. Pokud půjdete do centra (Kyjeva), je to v pořádku. Při jedné z hlídek jsem byl v úžasném bytě. Stejný můžete mít v Torontu. Byl tam automat na espresso,“ řekl a dodal: „Je to jako bojovat v centru Toronta.“

Po ulicích Kyjeva se podle něj potulovalo mnoho domácích zvířat a Rusové běžně stříleli na psy, protože štěkali a prozradili by jejich pozice.

V Chersonu čelí 300 tisíc lidí humanitární krizi. Dochází jídlo i léky

Válka na Ukrajině

Útoky ruských jednotek nejsou podle něj sofistikované. „Celé válečné úsilí je amatérské. Rusové nejsou úžasní. Nemají schopnosti sil NATO. Rusko je chudá země a odráží se to na jejich zbraních. Všechno ničí, jen znovu a znovu střílejí na domy,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám