Hlavní obsah

Zelenskyj: Umírá nám až 100 vojáků denně, zákaz odjezdu mužů z Ukrajiny nezruším

– Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli odmítl vyslyšet petici požadující zrušení zákazu odjezdu mužů v branném věku z Ukrajiny. Zdůvodnil to tím, že na východě země v bojích každý den umírá až sto vojáků, napsal server Ukrajinska pravda.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Dotaz na petici požadující možnost bojeschopných mužů opustit Ukrajinu, pod kterou připojilo své podpisy už 25 tisíc lidí, padl na tiskovém brífinku Zelenského s polským prezidentem Andrzejem Dudou.

„Nevím, komu je tato petice určena. Možná mně, nebo by možná měla být adresována rodičům, kteří přišli o své syny, kteří bránili ten či onen kraj, to či ono město za cenu svého života. A přitom to většinou nebyla ta města, kde se narodili. Dnes může na východě zemřít 50 až 100 lidí denně,“ odpověděl prezident s tím, že bojující muži brání ukrajinský stát a nezávislost.

„Věřím, že to není zrovna petice pro mě,“ uzavřel.

Kyjev ztráty ukrajinských sil ve válce, které rozpoutalo Rusko, nezveřejňuje. Agresor ale od začátku bojů podle ukrajinského velení přišel už o více než 29 000 vojáků.

Za Ukrajinu teď bojuje 700 tisíc vojáků, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Ukrajinský parlament v neděli prodloužil o 90 dnů válečný stav a všeobecnou mobilizaci, které vstoupily v platnost 24. února po zahájení ruské invaze. Po dobu válečného stavu nesmějí Ukrajinu opustit muži ve věku od 18 do 60 let.

Válečný stav byl od začátku ruské invaze dvakrát prodloužen vždy o 30 dní. Naproti tomu všeobecná mobilizace platila okamžitě na 90 dní.

Nejvyšší rada také schválila zákon, který zakazuje symboly používané ruskými silami při agresi na Ukrajině a který označuje Rusko za teroristický stát.

Duda chce novou dohodu s Ukrajinou

Polský prezident Duda, který ukrajinský parlament v neděli navštívil, před poslanci prohlásil, že je načase podepsat novou dohodu o dobrých sousedských vztazích Polska a Ukrajiny. Zelenskyj na druhé straně oznámil, že hodlá navrhnout zákon o zvláštním statusu polských občanů na Ukrajině.

Ukrajinské letectvo utrpělo v Mariupolu těžké ztráty

Evropa

„Podle mého hlubokého přesvědčení nadešel čas podepsat novou dohodu o dobrém sousedství, která zohlední to, co jsme v našich vztazích přinejmenším v posledních měsících vybudovali,“ prohlásil Duda. Jeho projev byl prvním vystoupením nejvyššího představitele jiného státu v ukrajinské Nejvyšší radě od zahájení ruské invaze 24. února.

Polský prezident, odměněný bouřlivým potleskem ukrajinských zákonodárců, podle agentury PAP v proslovu rovněž odmítl „hlasy“ naznačující, že by Ukrajinci měli přistoupit na kompromisy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Jen Ukrajina má právo rozhodnout o svém osudu,“ prohlásil. Kyjev by podle něj měl pokračovat v politice „nic o nás bez nás“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám