Hlavní obsah

Za Ukrajinu teď bojuje 700 tisíc vojáků, řekl Zelenskyj

Kyjev

Ukrajinu v současné době brání proti ruskému agresorovi na 700 tisíc vojáků. Podle listu Ukrajinska pravda to v sobotu řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský generální štáb v aktualizovaném přehledu ztrát nepřítele uvedl, že Rusko od začátku invaze už přišlo téměř o 29 tisíc vojáků. Podobné informace uváděné oběma válčícími stranami ovšem nelze nezávisle ověřit.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Dnes je to 700 tisíc. Vidíte výsledek práce 700 tisíc bojujících lidí. Sedmi set tisíc. To je ve chvíli války,“ řekl Zelenskyj podle Ukrajinské pravdy novinářům v souvislosti s dotazy, kolik je nyní v ukrajinských silách zapojeno lidí do boje proti invazním jednotkám. Toto množství vojáků i veškerá výzbroj jsou přitom rozmístěny po celé zemi.

Prezident poukázal na to, že země jako Ukrajina potřebuje mnohem více než 250 tisíc nebo 260 tisíc vojáků. Řekl to v souvislosti s tím, že původně jich měla ukrajinská armáda 120 tisíc a že začátkem roku Zelenskyj podepsal dekret o zvýšení početního stavu o dalších 100 tisíc lidí v příštím roce. Ale ani s tímto zvýšením by to podle Zelenského nestačilo na zastavení totálního ruského útoku.

Ukrajinské letectvo utrpělo v Mariupolu těžké ztráty

Evropa

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil v sobotu uvedl, že od zahájení invaze 24. února bylo z boje vyřazeno přibližně 28 850 ruských vojáků. Invazní síly také přišly o 1278 tanků, 3116 dalších bojových obrněných vozidel, 596 dělostřeleckých systémů, 201 salvových raketometů a 93 prostředků protivzdušné obrany.

Zničeno také bylo 204 bojových letounů, 169 vrtulníků, 462 bezpilotních letounů, 2178 automobilů a 13 válečných plavidel. Zneškodnit se podle Ukrajinců rovněž podařilo 104 střel s plochou dráhou letu. Ani tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Putin se vysmál sankcím a kyberútokům: Rusko bylo připraveno

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám