Hlavní obsah

Video zachytilo český raketomet RM-70 na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Krátký záběr z telefonu zachytil, jak na Ukrajině projíždí český salvový raketomet RM-70. Místo nasazení nebylo jasné. Podle listu The Wall Street Journal jich bylo na Ukrajinu z České republiky dodáno asi dvacet.

Foto: Profimedia.cz

Raketomet RM-70/82 slovenské armády ve verzi Modular upravený na odpalování raket ráže 227 mm

Článek

Záběr projíždějícího RM-70 se objevil na twitterovém účtu IgorGirkin, který sleduje pohyby vojenské techniky.

Už dříve se objevil záběr vlaku, který RM-70 převážel na plošinových vozech. Vidět jsou tři tyto salvové raketomety odvozené z typu BM-21 Grad ráže 122.

RM-70 představuje československou modernizaci raketometu BM-21 Grad. Raketomet je stejný, ale místo toho, aby byl na podvozku nákladního automobilu Ural 375D, je usazen na osmikolovou opancéřovanou Tatru 813 Kolos.

Vozidlo vzhledem k větší nosnosti umožnilo kromě 40 raket přímo v tubusech vézt dalších čtyřicet použitelných pro dobití.

Nabídka zbraní z Německa budí rozpaky. Jde i o velmi starou techniku

Domácí

Vypalovat z raketometu se mohly jak původní sovětské rakety 9M22, tak různé československé.

V Dubnici nad Váhom bylo vyrobeno přes 830 kusů RM-70, ve výzbroji ČSLA byly od roku 1972. Nástupnická armáda České republiky je vyřadila v roce 2010, systém ale opakovaně modernizovala společnost Excalibur (CSG), nejprve na verzi RM-70M1 na podvozku Tatry 815, která nebyla pancéřovaná. Asi dvacet jich koupil Ázerbájdžán. Dále modernizovaná vozidla s označením Vampir se montují v Indonésii, která odebrala už v roce 2003 několik RM-70.

Slovensko modernizované RM-70/85 dále využívá, ale upravené pro odpalování buď raket ráže 122 mm, nebo amerických naváděných raket ráže 227 mm.

Rusko přišlo na Ukrajině o nejmodernější tank T-90M

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám