Hlavní obsah

V kabině polského kamiónu v Berlíně probíhal boj do poslední chvíle

– Berlín

Polský řidič kamiónu, který byl nalezen mrtvý ve voze, jenž vjel v pondělí do davu lidí na berlínském vánočním trhu, žil až do okamžiku útoku. Plyne to z výsledků pitvy, o nichž ve středu informoval list Bild. Podle vyšetřovatelů v kabině probíhal boj, který skončil smrtí řidiče.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý policista sleduje odtahování kamiónu použitého k útoku.

Článek

Polák, který byl na místě spolujezdce, se pokusil chopit volantu, aby zachránil život lidí na vánočním trhu, uvedl list Bild s odvoláním na vyšetřovatele. V kabině jsou patrné stopy po boji. Vyšetřovatel zmínil podle Bildu i řezné rány. Polák byl naživu ještě v době útoku. Nalezen byl v kabině vozu zastřelený pistolí malé ráže.

Foto: Bernd von Jutrczenka, ČTK/AP

Kamión použitý při útoku na trh v centru Berlína

 Rozsáhlé pátrání

Německá policie pokračuje v pátrání po atentátníkovi. Vyšetřovatelé varují, že je ozbrojený. Jsou přesvědčeni, že za útokem stálo více lidí. Ministr vnitra Thomas de Maiziere zdůraznil, že je sledováno několik vyšetřovacích verzí.

V úterý byl propuštěn jediný podezřelý — Pákistánec Návid B, když se neprokázala žádná jeho vazba na atentát. V kabině vozu se nenašly ani jeho otisky, ani stopy jeho DNA. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německo truchlíVideo: Reuters

Po propuštění muže policie přiznala, že pachatel i ti, kteří mu pomáhali, jsou zřejmě stále na útěku. „Nikdo nebude odpočívat, dokud pachatel nebo pachatelé nebudou dopadeni,“ řekl ministr vnitra.

Nový podezřelý již brzy?

Policie také vyzvala lidi, aby jí dál zasílali fotografie a videa z místa. Už dostala 508 informací.

Svaz německých kriminalistů je přesvědčen, že jsou dobré šance rychle uspět. „Jsem docela přesvědčen, že můžeme ukázat nového podezřelého zítra nebo v nejbližší budoucnosti,“ řekl podle týdeníku Focus předseda svazu André Schulz.

K útoku, při němž v pondělí večer zahynulo 12 lidí a dalších 48 bylo zraněno, se přihlásil Islámský stát na stránkách spřízněné agentury Amak s tím, že atentát spáchal jeden z jeho „vojáků“ a že jde o „odpověď na výzvy útočit na obyvatele zemí zapojených do koalice“ proti IS, uvedla BBC.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Svíčky na místě atentátu na tržiště

Islámský stát však nepředložil žádné důkazy o jakémkoli svém zapojení. IS a podobné organizace se často hlásí i k útokům, které nespáchaly. [celá zpráva]

Berlínský starosta Michael Müller oznámil, že byla zvýšena bezpečnostní opatření, v ulicích je více policistů a u všech trhů jsou postaveny bariéry bránící opakování podobného atentátu. Německé úřady ale čelí kritice, že tato opatření nebyla podniknuta dříve, protože se objevily zprávy, že by podobný útok mohl být v Německu spáchán. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám