Hlavní obsah

Nemám s tím nic společného, řekl vyšetřovatelům zadržený Pákistánec

Berlín
Aktualizováno

Muž podezřelý z pondělního útoku na vánočním trhu v Berlíně popírá jakýkoliv podíl na masakru. S odvoláním na své policejní zdroje to napsala agentura DPA. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière v úterý odpoledne potvrdil, že podezřelým z útoku na trhu je Pákistánec, který v Německu požádal o azyl.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Květiny na místě útoku

Článek

Podezřelý měl v pondělí ukrást kamión plný oceli a najet s ním do davu lidí na vánočním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz. Zemřelo dvanáct lidí a osmačtyřicet dalších bylo zraněno. Osmnáct lidí je v kritickém stavu.

Ministr vnitra de Maizière v úterý potvrdil, že podezřelý pochází z Pákistánu. „Přijel v prosinci 2015 a byl zaregistrován. V únoru se objevil v Berlíně a následně došlo k několika pokusům o získání azylu,“ řekl de Maizière a vysvětlil, že dotyčný se několikrát k azylovému řízení nedostavil a jindy nebyl k dispozici tlumočník. „Proto nemohlo být rozhodnuto o konečném právním stavu,“ dodal ministr.

De Maizière také upozornil, že o Pákistánci dosud neměly německé tajné služby žádné informace.

Jménem Islámského státu?

K útoku se podle něj zatím nikdo oficiálně nepřihlásil, ačkoliv existují „nepřímé náznaky“ a „neoficiální přihlášení se“ ze strany tzv. Islámského státu. Německý ministr v té souvislosti poznamenal, že taková prohlášení ale obyčejně přicházejí až se zpožděním. De Maizière proto zatím odmítl hovořit o útoku jako o teroristickém, pouze ho označil za brutální čin.

Spolková kancléřka Angela Merkelová v úterý k útoku řekla, že pokud se prokáže, že za ním stál uprchlík, který v Německu požádal o azyl, jedná se o „obzvlášť odporný” čin.

Ministr vnitra de Maizière odmítl spojovat útok s migrační vlnou a politikou vlády. Uvedl, že úterý bude věnovat památce obětí, s kancléřkou Merkelovou a ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem navštíví místo útoku a zúčastní se bohoslužby.

Německý deník Die Welt uvedl, že je podezřelý stále vyslýchán na policii a že měl v zemi od června povolení k přechodnému pobytu. Ministr de Maizière nechtěl komentovat další tvrzení tisku, že Pákistánec měl už dříve oplétačky s německou policií.

Německé úřady podle agentury DPA v úterý kvůli osobě Návida B., který je ve vazbě, zkontaktovaly Pákistán. Agentuře to řekly nejmenované zdroje z pákistánské diplomacie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám