Hlavní obsah

Thomas de Maizière

Foto: Profimedia.cz
Článek

Thomas de Maizière z CDU patří ke zkušeným německým politikům. Na politickou dráhu se vrhl vzápětí po skončení studií práva a historie nejprve na Freiburská univerzitě a později na Univerzitě v Münsteru. Vedl ministerstvo obrany i ministerstvo vnitra.

Po skončení studií pracoval v úřadě berlínského primátora a postupně se vypracoval až na post státního tajemníka na ministerstvu kultury země Meklenbursko-Přední Pomořansko. Tento úřad se pro něj stal odrazovým můstkem pro podstatně vlivnější funkce. Během své kariéry zastával několik ministerských postů na zemské úrovni v Sasku.

V Berlíně nejprve v letech 2005 až 2009 řídil vlivný kancléřský úřad Angely Merkelové a poté nastoupil do čela ministerstva vnitra. V březnu 2011 obsadil post spolkového ministra obrany. Vystřídal Karla Theodora zu Guttenberga, který odstoupil kvůli aféře s opsanou doktorskou prací a informacím o nestandardním studiu.

De Maizière přechodem na ministerstvo obrany navázal na dráhu svého otce, který byl v 60. a 70. letech generálním inspektorem bundeswehru, tedy nejvýše postaveným vojákem v tehdejším západním Německu.

Do křesla ministra vnitra se Thomas de Maizière opět vrátil v prosinci 2013. Funkci zastával až do března 2018.

Tento potomek francouzských protestantů platil za jednoho z nejvěrnějších a nejbližších spojenců kancléřky Angely Merkelové.

De Maizière je ženatý a má tři děti. Je bratrancem Lothara de Maizière, posledního předsedy vlády NDR před sjednocením Německa.

Články k tématu

Za běženci v Německu již brzy přijdou rodiny

Německé úřady očekávají, že k půl miliónu běženců ze Sýrie by mohl v nejbližších měsících přibýt stejný počet rodinných příslušníků. Přestože se úřad pro...

Německo se bojí další vlny migrantů

Německo se obává, že se více migrantů pokusí dostat do Evropy přes Středozemní moře. V pátek to podle Deutsche Welle řekl německý ministr vnitra Thomas de...

Německo se obává, že je na řadě

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere ještě spal, když se mu o půl páté v noci na čtvrtek rozezvučel u hlavy mobil. Muž na druhém konci patří mezi hrstku...