Hlavní obsah

K útoku na vánoční trh v Berlíně se přihlásil Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Radikální islamistická organizace Islámský stát (IS) se prostřednictvím agentury Amak přihlásila k pondělnímu útoku na vánoční trh v německé metropoli Berlíně. Uvedla to agentura Reuters. IS se většinou hlásí ke všem útokům na Západě.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Kamión, s kterým útočník najel do davu lidí

Článek

"Vykonavatelem operace v Berlíně je voják Islámského státu, který jednal v reakci na výzvy k útokům na občany křižácké koalice," uvedlo hnutí v prohlášení zveřejněném agenturou Amak. Tu používají islamisté ke komunikaci se světem. Jméno útočníka IS nezveřejnil.

"Právě jsme slyšeli údajné přihlášení k odpovědnosti od takzvaného Islámského státu, který je ve skutečnosti bandou teroristů," řekl ministr vnitra Thomas de Maizière v rozhovoru s televizní stanicíc ARD. Řekl také, že vyšetřovatelé sledují několik verzí a stop. "Nikdo nepoleví, dokud strůjce či strůjci nebudou dopadeni," dodal. Televizi ZDF řekl, že policie sleduje několik vyšetřovatelských verzí.

Německé bezpečnostní úřady včetně vlády a samotné kancléřky Angely Merkelové jsou přesvědčené o tom, že útok, kdy do davu lidí na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz vjelo nákladní auto, byl teroristickým činem.

Atentát si vyžádal podle aktuální bilance nejméně 12 mrtvých, 14 zraněných je v kritickém stavu a dalších několik desítek je zraněných.

Útočník je podle všeho na útěku, jeho motiv je zatím neznámý.

Reklama

Výběr článků

Načítám