Hlavní obsah

Test může cestu do Maďarska ztížit

Právo, bor, nek

Cestovky uvítaly pondělní dohodu premiérů Andreje Babiše a Viktora Orbána. Češi, kteří si pobyt zaplatili či rezervovali do konce srpna, nemusejí při vstupu do Maďarska do karantény, stačí jim negativní test na covid-19. I ten však může cestu značně zkomplikovat.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Kompromisní varianta dohodnutá premiéry obou zemí je vítaný posun oproti původnímu uzavření hranic,“ uvádí ve svém prohlášení Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Připomíná, že zavedení povinnosti testů není oprávněným důvodem pro odstoupení zákazníka od smlouvy bez placení stornopoplatků.

Jako lázeňská nebo turistická destinace má Maďarsko pro různé cestovky rozdílnou váhu. „Nynější maďarské restrikce mají přímý dopad jen na desítky našich zákazníků, kteří si zakoupili pobyty v tamních hotelích,“ sdělil Právu Petr Kostka, mluvčí CK Exim Tours, největší tuzemské cestovky.

Babiš: Lidé s koupenými zájezdy mohou do Maďarska s testem

Domácí

„Nejvíce našich klientů má namířeno k Balatonu a do západního Maďarska. V prvním případě jsou to zpravidla týdenní pobyty, v tom druhém spíše prodloužené víkendy,“ dodal Kostka s tím, že dobu zakoupení či rezervace pobytu mohou zákazníci prokázat smlouvou a poukazem, v nichž je datum uvedeno.

Mnohem větší dopad má opatření maďarských úřadů na cestovky, které lázeňské pobyty nabízejí ve velké míře.

Wizz Air kvůli uzavření maďarských hranic ruší velkou část letů

Koronavirus

„Nevím, kolik ran ještě vydrží české cestovní kanceláře, o agenturách ani nemluvě. Z posledních týdnů stačí připomenout zmatky kolem testů při vstupu do Řecka, skorouzavření cest do Španělska, stále se vznášející Damoklův meč nad Chorvatskem,“ řekl majitel CK Slan Tour Ladislav Peška.

„Pro nás je lázeňská dovolená jedním z hlavních pilířů prodeje, krok maďarské vlády je opravdu těžkou ranou,“ dodal Peška.

EK chce vysvětlení

Upozornil, že zejména u víkendových zájezdů může být poplatek za test na covid-19 dražší než cena za samotný pobyt. „V podzimních termínech nabízíme lázeňské pobyty v Maďarsku od 650 Kč za osobu a noc a test přijde na 1600 až 2000 Kč. Řada klientů, kteří již měli u cestovek zájezd zakoupený, bude volit spíše jeho stornování,“ předpokládá Peška.

Maďaři na měsíc zavřou hranice

Evropa

„Nově zavedené opatření maďarských úřadů je komplikací pro naše klienty, avšak jde o řešitelnou záležitost. Většina klientů, kteří mají cestovat na konci tohoto týdne, již testy absolvovala nebo se k testování chystají v nejbližší době a všechny již zakoupené zájezdy se uskuteční,“ řekla Právu mluvčí CK Čedok Eva Němečková.

Evropská komise požaduje po Maďarsku vysvětlení jeho rozhodnutí o uzavření hranic. Vadí jí zejména to, že pro Čechy, Slováky a Poláky platí výjimka v tom smyslu, že přicestovat mohou, jestliže předloží negativní test a měli pobyt zarezervovaný ještě před 1. zářím. Komise to považuje za diskriminaci.

Roušky ve Švédsku raketově mizí z obchodů, státní epidemiolog má ale pořád svoji hlavu

Koronavirus

S žádostí o vysvětlení se na Budapešť obrátil v dopise komisař pro spravedlnost Didier Reynders a komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová. Poukázali na integritu schengenského prostoru s tím, že opatření na hranicích by měla být uplatňována na všechny občany EU stejně.

Reklama

Výběr článků

Načítám