Hlavní obsah

Roušky ve Švédsku raketově mizí z obchodů, státní epidemiolog má ale pořád svoji hlavu

Novinky, Jakub Štěpánek

Švédská vládní zdravotnická agentura vydala v druhé polovině srpna stanovisko, ze kterého vyplývá, že nošení roušek může být během pandemie užitečné. Doposud velmi klidní Švédové začali ihned vykupovat lékárny a nárůst prodeje roušek vzrostl někde až o desítky procent. Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell přitom k tomuto tématu stále zastává zdrženlivější názor.

Foto: Profimedia.cz

Anders Tegnell

Článek

Švédsko patří k zemím, kde jsou protikoronavirová opatření velmi mírná. Tamní vláda spoléhá zejména na vlastní zodpovědnost občanů a během pandemie se nekonalo žádné velké omezování běžného života.

Po doporučení vládní zdravotnické agentury (FHM) začali lidé ve spěchu shánět roušky, které z obchodů mizejí závratným tempem. Například v síti lékáren Apoteket během jednoho týdne prodali roušek jako běžně za celý rok.

Švédsko změní statistiku. Nekvalitní čínské testy zkreslovaly

Koronavirus

„Zdá se, že FHM se od původního názoru dostává do fáze, kdy připouští jejich účinnost,” uvedl mluvčí online lékárny Apotea Per Svardson. Společnost prodala zhruba 400 tisíc kusů týdně, což je třikrát tolik, co obvykle.

FHM prostřednictvím generálního ředitele Johana Karlsona 18. srpna uvedla, že nošení roušek například při návštěvě lékaře či v hromadné dopravě může být vhodné.

Tegnell trvá na svém

S tím ale nesouhlasí státní epidemiolog Anders Tegnell, který je dlouhodobým odpůrcem obličejových masek. Varuje, že roušky naopak mohou způsobit více škody než užitku. „Existují nejméně tři zprávy, například od WHO, které tvrdí, že vědecké důkazy o účinnosti roušek jsou slabé. Neprovedli jsme vlastní hodnocení,” řekl Tegnell nedávno novinářům.

S jeho slovy se neztotožňuje například epidemiolog KK Cheng, profesor na birminghamské univerzitě. „Jeho uvažování je nezodpovědné a tvrdohlavé,” řekl agentuře AFP a vyzval Švédsko, aby svůj postoj změnilo.

Spoléhat se na roušky je nebezpečné, tvrdí švédský epidemiolog

Koronavirus

„Pokud se mýlí on, bude to lidi stát život. Pokud se mýlím já, co se stane?” ptá se řečnicky Cheng. Tegnell však trvá na tom, že čísla ve Švédsku klesla i bez masového používání roušek. Připisuje to zejména práci z domova, zlepšení situace v pečovatelských domovech a zodpovědnosti občanů.

„Pokud bychom tato opatření nahradili rouškami, nebude to fungovat,” stojí si za svým Tegnell. „Některé země, které roušky používají, dnes čelí zvýšenému počtu případů,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám