Hlavní obsah

Rusové se chystají obklíčit Ukrajince u Severodoněcku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky se chystají obklíčit ukrajinské síly na Donbasu na východě v kotli mezi Popasnou, Severodoněckem a Kramatorskem, uvedl list The New York Times. Očekávaná velká ofenziva podle něj ještě nezačala.

Foto: Mapy.cz

Článek

Šest ruských taktických skupin velikosti praporu podle pátečního sdělení ukrajinského generálního štábu stále částečně blokuje Charkov.

Ruské jednotky se soustřeďují u Izjumu v Charkovské oblasti, kde mají asi 25 takovýchto skupin z 1. tankové armády, 20. a 35. vševojskové armády a 68. armádního sboru Východního vojenského okruhu a výsadkové jednotky ozbrojených sil RF.

Kyjev: Ztráty ruských jednotek se nedaří včas nahrazovat

Evropa

Rusové se snaží zaútočit směrem na Zavody a dosáhli severního okraje Dybrovného. Své postavení se tam snaží upevnit.

Pokud by se ruské jednotky mířící od Izjumu ke Slovjansku a Kramatorsku spojily s jednotkami postupujícími od Doněcku, kde se pokouší opět ovládnout Marjinku, obklíčily by ukrajinské síly hájící Severodoněck a dále Rubižné a Popasnou, kterou se daří obráncům udržet navzdory pokračujícím útokům.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na zničenou ruskou vojenskou techniku u Izjumu

Síly postupující z Luhanské oblasti dobyly tento týden Kreminnu, ale nepodařilo se jim ovládnout Severodoněck a Rubižné.

Ukrajinci zastavili postup Ruska na Slovjansk, panují obavy o civilisty v Izjumu

Válka na Ukrajině

To nejtvrdší teprve začne

Navzdory tvrdším bojům ještě podle listu nezačala rozsáhlá ofenziva na východní Ukrajině. Okupanti se stále uchylují k raketové a dělostřelecké palbě a k operacím malých oddílů, které testují ukrajinskou obranu.

Situace by se mohla změnit po ovládnutí Mariupolu, jehož dobytí sice Vladimir Putin oznámil ve čtvrtek, ale v ocelárnách Azovstal se stále drží na 2000 obránců.

Mariupol padl, je v rukou Rusů

Evropa

Pokud by Rusové získali kontrolu nad městem, mohli by zahájit útok i z části fronty mezi Mariupolem a Záporožkou oblastí. Tam je však zatím klid.

Podle deníku nemá žádná strana války zjevnou výhodu.

Ukrajinští vojáci utrpěli na Donbasu největší ztráty za pět měsíců

Evropa

Výběžek fronty k Severodoněcku však přímo svádí k obkličovací operaci, které podnikly jednotky separatistů podporované Rusy v roce 2014 u Ilovajsku a o rok později u Debalceva.

Je otázkou, zda se podaří výběžek udržet a jestli by v případě pokusu o obkličovací operaci dostaly ukrajinské oddíly svolení se stáhnout, což by znamenalo, že by past sklapla naprázdno.

Reklama

Výběr článků

Načítám