Hlavní obsah

Mariupol padl, je v rukou Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Město Mariupol je pod kontrolou ozbrojených sil Ruska, Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Útok na ocelárny Azovstal, které se ve městě nacházejí a skrývají se v nich zbývající ukrajinští obránci města, ruský prezident Vladimir Putin zrušil, napsala agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuační autobusy odvážejí obyvatele MariupoluVideo: Reuters

 
Článek

„Dnes je celý Mariupol pod kontrolou ruské armády, lidových milicí Doněcké lidové republiky. Území závodu Azovstal se zbytky nacionalistů a zahraničních žoldáků, kteří se tam nacházejí, je bezpečně blokováno,“ řekl Šojgu.

Putin nařídil zrušit útok na ocelárny v Mariupolu

Válka na Ukrajině

V ocelárnách Azovstal bylo zablokováno přes dva tisíce ozbrojenců. Podle Šojgua v době obklíčení Mariupolu činil počet zahraničních vojáků bojujících na straně Ukrajiny asi 8100 lidí.

Foto: Twitter/Минобороны России

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo aktuální záběry z jednání s ministrem Šojguem

„Během osvobozování města jich bylo zlikvidováno více než 4000, z toho 1478 se vzdalo, zbývající skupina více než 2000 lidí byla zablokována v průmyslové zóně Azovstal,“ uvedl ministr obrany.

Šéf Kremlu nařídil útok na ocelárny zrušit a místo toho pokračovat v jeho blokádě, napsala agentura Reuters. Putin podle ní rovněž prohlásil, že Rusko garantuje ušetření životů ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny Azovstal, a slíbil, že s nimi bude zacházeno s respektem.

Šojgu řekl, že ruské jednotky potřebovaly tři nebo čtyři dny na „dokončení prací na Azovstalu”.

„Pokud jde o ty, kteří neuprchli z továrny Azovstal, jsou tam zablokováni důkladně a po celém obvodu. Na dokončení této práce potřebujeme asi tři až čtyři dny,“ řekl Šojgu.

Boje na východě Ukrajiny jsou „zkušební“, ofenziva ještě neodstartovala

Evropa

Podle ministra obrany bylo přes odpor ozbrojenců v Mariupolu evakuováno více než 142 tisíc obyvatel města a všichni rukojmí v přístavu byli propuštěni. „Všichni rukojmí, kteří byli v námořním přístavu, byli propuštěni, včetně posádek námořních plavidel. Ti, kteří je zajali, zničili všechny komunikační systémy, aby se nemohli s nikým spojit. Přístav byl zaminován,“ řekl Šojgu.

Reklama

Výběr článků

Načítám