Hlavní obsah

Rusové by mohli zaútočit z Podněstří, varuje ukrajinská armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské síly by mohly k novým útokům na jižní a jihozápadní část Ukrajiny nastoupit ze separatistické republiky Podněstří. Na letišti v městě Tiraspol, které je považováno za hlavní město Podněstří, probíhají přípravy na příjem letadel, varoval ve středu generální štáb ukrajinské armády. Rusko by z Podněstří mohlo podporovat útok do oblasti řeky Jižní Bug, tedy na sever od významného ukrajinského přístavu Oděsa.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Zničené obytné budovy ve městě Boroďanka

Článek

„Na letišti Tiraspol (Podněstří) probíhají přípravy na příjem letadel – je možné, že se Rusové pokusí využít Podněstří k podpoře ofenzivy ve směru Jižní Bug,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Putin mění strategii. Do 9. května chce mít hotovo, míní americké tajné služby

Válka na Ukrajině

Podněsterská moldavská republika, zkráceným názvem Podněstří, je de iure integrální součástí Moldavska, ale de facto nezávislý stát ve východní Evropě podporovaný Ruskem. Na začátku 90. let se odtrhl od Moldavské SSR.

Mezinárodně ho uznaly jen Náhorní Karabach, Jižní Osetie a Abcházie, přičemž postavení těchto území je taktéž sporné. Jde o úzký pruh území podél řeky Dněstr, které se s výjimkou dvou malých předmostí nachází celé na jeho levém břehu.

Rusko v posledních dnech přeskupuje své síly. Podle velení ukrajinské armády chystá ofenzivu, aby získalo plnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí.

Podobně to vidí i NATO. „V následujících týdnech očekáváme další ruský tlak na východě a jihu Ukrajiny, jehož cílem bude ovládnutí celého Donbasu a vytvoření pevninského propojení s okupovaným Krymem,“ uvedl v úterý šéf Aliance Jens Stoltenberg.

Ruské ostřelování: Zničený sklad ropy v Dněpropetrovské oblasti, sirény i ve Lvově

Evropa

I po dobu tohoto přeskupování sil dál probíhají boje. Ruské síly ostřelují různé čtvrti Charkova na východě Ukrajiny a město blokují. Totéž platí o městě Mariupol, kde pokračuje ostřelování a blokáda. U Rusy kontrolovaného Izjumu pokračují nepřátelské síly v ofenzivě na Slovjansk a Barvinkove.

Rusko se podle informací ukrajinské armády nepřestává snažit v získávání žoldáků z jiných zemí. Vzhledem k malému počtu to nebude mít významný dopad na průběh nepřátelských akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám