Hlavní obsah

Rusko zachraňuje ofenzivu na východě Ukrajiny ničivou termobarickou municí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve snaze zachránit ofenzivu na východě Ukrajiny zintenzivnila ruská armáda používání termobarické munice, píše server deníku The Daily Mail. Server se opírá o komentář vojenského odborníka Roba Leeho, který analyzoval záběry zveřejněné na ruské sociální síti Telegram. Termobarické zbraně ničí v dosahu vše, co jim postaví do cesty, a způsobují devastující škody.

Foto: Profimedia.cz

Ruský raketomet TOS-1A, který odpaluje termobarické bomby. Ilustrační foto

Článek

„Ruské záběry bezpilotních letounů Orlan-10 údajně zachycují termobarické útoky na ukrajinské pozice,“ tweetoval Lee. Tyto zbraně jsou mnohem ničivější než konvenční výbušniny.

Termobarická munice je dvoufázová. Ničivá síla je dána uvolněním oblaku hořlavého aerosolu do vzduchu. Když se aerosol uvolní, nálož druhá nálož „mrak“ zapálí. Energie je větší než u klasických výbušnin.

Američané otestovali hypersonickou zbraň

Amerika

U velkých tramobarických bomb ničí nejen tlaková vlna z exploze, ale také následný podtlak, který vznikne po spálení kyslíku. V tomto podtlaku, který se v blízkosti výbuchu vytvoří, se lidská těla doslova vypaří. Termobarické bomby také vysávají vzduch z budov a způsobují jejich zřícení.

Jejich použití není podle mezinárodního práva zakázáno.

Termobarické zbraně má ve svém výzbroji nejen Rusko, ale i Spojené státy. Ty ji použily například v roce 2017, když ji shodily v horách Afghánistánu. Vybuchla šest metrů nad zemí a zůstal po ní kráter o průměru tři sta metrů.

Termobarickou munici má ve výzbroji i česká armáda, termobarické nálože pro protitankové granátomety vyrábí i Explosia.

Termobarickou munici je možné použít, má ji i Česko

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám