Hlavní obsah

Termobarickou munici je možné použít, má ji i Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko během své invaze na Ukrajinu bombarduje tamní obyvatele a ozbrojené síly zřejmě i raketami s termobarickými hlavicemi. Říká se jim též vakuové bomby, protože při jejich explozi vzniká zničující podtlak. Objevilo se přitom, že je použití této munice zakázáno, což však není úplně pravda. Je zakázáno pouze proti civilistům, jak to v rozporu s konvencemi měli udělat Rusové. Proti nepřátelským vojenským cílům je lze použít. Taková munice se vyrábí i v Česku.

Foto: Sergei Savostyanov/TASS, Profimedia.cz

Exploze termobarické bomby na cvičení u Krymu v roce 2016.

Článek

Že nejde o zakázaný typ zbraně, dokazuje i to, že termobarickou municí běžně disponují armády různých zemí světa, včetně té české. V historii lze taktéž dohledat případy použití tohoto typu střel nebo bomb v řadě střetů, a to například americkou armádou.

Podle údajů dohledatelných v registru smluv například česká armáda vloni dostala čerstvou munici do protitankových granátometů (RPG), konkrétně se jedná o tolik diskutované termobarické hlavice či střepinové hlavice. Tento typ munice se dokonce v České republice vyrábí, na výrobě se významně podílí státní podnik Explosia spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kolik takových nábojů armáda má, není ze smluv jasné, tato část je začerněná a mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdaléna Dvořáková to nechtěla ze strategických důvodů komentovat.

Rusové měli na Ukrajině odpálit vakuovou bombu

Evropa

Otázkou také je, zda česká vláda v rámci pomoci poslala na Ukrajinu tento typ munice. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) totiž z bezpečnostních důvodů složení dodávek zbraní a vojenského materiálu podrobněji nekomentuje. Doposud od vypuknutí ukrajinsko-ruské války kabinet poslal napadené zemi materiál za zhruba 590 milionů korun, další peníze pak chce ze státního rozpočtu vyčlenit.

Podle některých armádních odborníků by se termobarické hlavice do RPG mohly ukrajinským vojákům velmi hodit. Výhodou by mohla být právě snadná dostupnost odpalovacích systémů, konkrétně celosvětově rozšířených RPG, na něž není těžké narazit ani na ukrajinském území. Používají je obě strany konfliktu, jsou vidět na řadě fotografií z bojiště, často v ukořistěných bojových vozidlech ruské armády.

Vláda schválila dodávku vojenského materiálu Ukrajině za 400 mil. Kč

Domácí

Konkrétně termobarické střely jsou kvůli svému významnému ničivému účinku vhodné na zásobovací kolony či proti vojákům v krytech a lehce pancéřovaných vozidlech. Ke Kyjevu zrovna míří několik desítek kilometrů dlouhá kolona.

Termobarická zbraň, která bývá také označována jako vakuová bomba, je považována za nejničivější nejadernou zbraň, při výbuchu vytváří mohutnou tlakovou vlnu, za níž následuje podtlak, jenž má extrémně ničivé účinky na určitou techniku, ale hlavně na lidské tělo, protože z něj vysaje vzduch a potrhá orgány. I proto je použití těchto střel proti běžným občanům v civilizovaném světě zapovězeno.

Rusko to však zřejmě nehodlá respektovat, když tuto zbraň mělo použít například na město Ochtyrka na severovýchodě Ukrajiny. Jisté to však není. U Ochtyrky byly sice vidět raketomety, které mohou odpalovat rakety s termobarickými hlavicemi, ale mluvčí Bílého domu Jen Psakiová, uvedla, že nasazení této zbraně nebylo ještě potvrzeno.

„V této fázi konfliktu, kdy ruská strana již získala většinovou kontrolu vzdušného prostoru nad Ukrajinou, je na dodávky klasických zbraňových systémů relativně pozdě. Ukrajina už nyní těžko může svádět vyrovnaný takový či dělostřelecký souboj. V tuto chvíli jim je teda nutné pomoci se připravit na případný partyzánský boj, který vyžaduje pěchotní munici, krátké a dlouhé střelné zbraně a protitankové granátomety (RPG), jež jsou použitelné i proti živé síle,“ sdělil Novinkám bezpečnostní analytik Milan Mikulecký, který v minulosti působil například jako poradce ministra obrany Martina Stropnického (za ANO).

Raketomety proti obytným čtvrtím a škole. Ruská armáda se neštítí ničeho

Válka na Ukrajině

„Pro boj s nepřátelskými tanky a BVP by se měly prioritně používat střely Javelin (Česko má pouze několik kusů, pozn. red.) nebo NLAW, ale pro boj proti logistickým kolonám či malým odloučeným jednotkám jsou RPG stále ideální zbraní a v poměru cena-výkon můžeme Ukrajincům dát do ruky skutečně silnou zbraň,“ potvrdil užitečnost munice do RPG Mikulecký.

Zde je nutné podotknout, že Mikuleckým zmíněné zbraně nelze co do účinku porovnat, nicméně své slovo může mít i pořizovací cena jednotlivých střel, kdy právě kvantita upřednostněná před kvalitou může být v případě ukrajinské obrany ku prospěchu.

Zatímco americká raketa Javelin se prodává zhruba za 175 tisíc dolarů (cca 3,9 milionu korun), britsko-švédská NLAW za 37 tisíc dolarů (814 tisíc korun), tak protitankové střely do raketových granátometů jsou řádově levnější. Cena termobarických hlavic RPG, které mají větší výbušný účinek, se na světových trzích pohybuje okolo 750 dolarů za kus (cca 17 tisíc korun) a běžná protipancéřová hlavice za 570 dolarů za kus (12,5 tisíce). Za tyto ceny je možné dodat Ukrajině výrazněji více potřebné munice.

Těžké boje se odehrávají v Chersonu a Charkově. Rusům už docházejí rakety, tvrdí Ukrajinci

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám